ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Ga jij deze zomer op reis? Misschien kom je wel een disco op de camping tegen! Maar ga jij dan helemaal los op alle danshits, of blijf je liever kijken vanaf de zijkant?

Losgaan of stilstaan?

Lekker met je heupen zwaaien op de Macarena, keihard meezingen met Luna of zo hard mogelijk springen op de Snollebollekes. Op de dansvloer is niks te gek. Je kunt je dus helemaal in het zweet feesten! Maar dat hóeft natuurlijk niet. Beginnen jouw dansvoetjes al te trappelen als je muziek hoort? Of laat je al die moves liever aan een ander over? Laat het weten in de stelling! En weet je het niet zo goed? Lees dan nog even verder onder de stelling.

Zit het in onze natuur?

Dansenden mensen vind je overal. Niet alleen tegenwoordig, maar al véél langer. In India zijn grottekeningen te vinden van 10.000 jaar voor Christus. En weet je wat daarop te zien is? Dansende poppetjes! Sommige onderzoekers denken zelfs dat die dansbehoefte al bestond voordat er mensen waren. Er zijn namelijk ook apensoorten die beginnen te swingen als ze lekkere beats horen. Dansen zit dus misschien wel gewoon in onze natuur!

Wij mensen hebben van alles verzonnen voor die dansbehoefte. Indianenstammen hangen er speciale betekenissen aan bij rituelen en ceremonies. Carnavalsvierders zijn op hun vrolijkst als ze samen in een polonaise kunnen hossen. En jij vindt het misschien juist vet om je beste moves op TikTok te laten zien. Maar wat doe jij het liefst bij een disco? Laat het ons weten!

Dansziekte

Als je zin krijgt om te dansen, is dat natuurlijk alleen maar leuk. Maar in de middeleeuwen was dat voor sommige mensen heel anders. Zij kregen last van choreomanie: ze moesten en zouden blijven dansen. Die dansmanie kwam vooral voor tijdens de pestepidemie in Europa. Dat was een hele enge tijd om in te leven. Het zou dus kunnen dat mensen zó bang en gestrest waren, dat ze er wild van gingen bewegen. Bijgeloof en griezelige geruchten hielpen ook zeker niet mee. Rond de zeventiende eeuw was de dansziekte gelukkig weer helemaal verdwenen.

Jij als baas van Zo Zit Dat?

Vind jij het leuk om je mening te geven? Goed nieuws: binnenkort zoeken we nieuwe Zo Zit Dat-bazen die écht hun mening durven te geven over het blad. Lijkt jou dat wel wat? Lees dan hier meer informatie en meld je aan!