ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Huh?! Zeilen op bevroren water kan toch helemaal niet? Zeker wel! Deze supervette windsport noem je ijszeilen.

Handig hoor

Tijdens de ijskoude winters van Nederland zijn de eerste ijszeilboten gemaakt. Dit gebeurde rond het jaar 1600. Toen werden de boten gemaakt voor het vervoeren van mensen en spullen. Zie je het al voor je? Even boodschappen doen met de ijszeilboot! Onderzoekers denken dat dit vooral belangrijk was voor de bewoners van de vroegere eilanden Urk, Schokland, Wieringen en Marken. Door het dichtgevroren water konden er geen boten varen met spullen voor de eilanden. Dus gingen de eilandbewoners zelf op pad. Bewapend met een grote slee en een zeil. En zo zijn de ijszeilboten bedacht.

Een echte sport

In het jaar 1840 werd ijszeilen niet langer zien als een manier om mensen en spullen te vervoeren. In plaats daarvan werd het een sport! Want met een grote slee op ijzers over het ijs glijden klinkt niet alleen gaaf, dat is het ook. Als het niet koud genoeg is in Nederland gaan ijszeilers opzoek naar een andere plek. Zo gaan ze bijvoorbeeld naar Estland. Kijk maar eens naar dit filmpje. Hoe vet is dit?!

Pas op!

Met deze sport bereiken sporters een snelheid van wel 100 kilometer per uur. Dit is natuurlijk supervet, maar niet zonder gevaar. Zo kan je in een wak zeilen, over de kop slaan, door het ijs zakken of botsen met andere zeilers of schaatsers. Het is daarom belangrijk om nooit alleen het ijs op te gaan, een helm te dragen en goed te blijven nadenken over je acties.

Elke maand Zo Zit Dat in de bus

Heb jij nog geen abonnement op Zo Zit Dat? Scoor ’t hier! Zo valt het allerleukste weetjesblad voor kinderen elke maand op jouw mat. Eerst een los nummer proberen? Dat kan ook! Je koopt Zo Zit Dat nu in de boekwinkel of bestel er eentje via Lossebladen.nl.

Foutje gezien? Laat het ons weten!