ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoals je in de Cyberwijzer-aflevering van Zo Zit Dat 3 uit 2023 kon lezen, verzamelen social media-bedrijven allerlei informatie over je. Lees hier hoe het precies zit, wat jij zelf kunt doen om zo veilig mogelijk gebruik te maken van social media én waarom Zo Zit Dat er zelf ook gebruik van maakt.

Alle data verzamelen!

Zodra jij de app opent begint een social media-platform met verzamelen: welke filmpjes kijk je? Hoe lang kijk je ernaar? Wanneer pauzeer je? Wat sla je over? Wat geef jij een like of een reactie? Veel apps houden ook bij wat jij buiten de app allemaal op je telefoon doet. Misschien denk jij nu: wat maakt dat nou uit? Jij hebt niks te verbergen, toch?  Nou… dat is dus niet helemaal waar.

Tip: als je niet in de app maar in de browser (en zonder in te loggen) naar TikTok kijkt, kan het bedrijf erachter niet met je meekijken

Jij in de uitverkoop

Met jouw gedrag op social media geef je antwoord op alle vragen die het platform zich over jou stelt. Het bedrijf erachter weet dus precies welke filmpjes jij leuk vindt en waarop je reacties geeft. Door dat bij te houden kan het jou filmpjes laten zien die jij het allerleukst vindt. Zo blijf jij langer gebruikmaken van de app en kunnen ze je ook reclames laten zien van producten die jij waarschijnlijk leuk vindt. Dat vinden de verkopers van die producten natuurlijk heel fijn. Zij betalen grof geld om jou hún filmpjes te laten zien. Ja, zij betalen dus voor jou. Jij staat in de uitverkoop! Aha, zó verdienen die apps dus hun geld!

Zijn jouw gegevens veilig?

Veel knappe koppen vinden met name TikTok niet veilig. Dat komt doordat dat platform gemaakt is en onderhouden wordt in China. China is niet zoals Nederland een democratisch land. Dat betekent dat de grote bazen van dat land veel makkelijker kunnen doen wat ze willen. Ook met jouw gegevens. Dus stel dat jij later eens op bezoek wilt in China, maar dingen hebt geliket die de Chinese overheid niet goed vindt, dan kan het zijn dat je om die reden niet welkom bent in het land. Het bedrijf dat TikTok gemaakt heeft zal niet zomaar alle informatie van jou doorgeven aan de grootste bazen, maar als die dat écht willen kan het dus wel.

Fake, faker, fakest en facts

En dan heb je ook nog de gebruikers zelf. Die kunnen op social media zetten wat ze maar willen en net doen alsof alles wat ze zeggen waar is. Het algoritme, het systeem dat kiest wie wat ziet op social media, heeft geen idee wat echt is en wat nep. Het kijkt alleen naar hoeveel likes, reacties en speeltijd video’s krijgen. Fake filmpjes waarin onzin wordt verteld, zijn vaak spannender, gekker en trekken meer aandacht dan video’s waarin dingen worden gezegd die wel echt waar zijn. Daarom worden die neppe berichten wel zes keer vaker getoond dan andere video’s. Je moet dus altijd goed nadenken: zijn dingen waar of niet? Gelukkig zijn er ook mensen die hun best doen om onzin te ontrafelen. Marieke Kuypers is bijvoorbeeld een echte factchecker.

Tip: is een account anoniem of net aangemaakt en verspreidt het heel heftige berichten? Dikke kans dat het nep is!

Verslavend leuk

Er is nog een dingetje waar je op social media mee moet oppassen: het is verslavend leuk. Maar dan ook echt. De social media-apps zijn zo bedacht dat jij er makkelijk verslaafd aan raakt. Makers hebben daarbij bijvoorbeeld afgekeken in Casino’s in gokstad Las Vegas. Een voorbeeld: als je in een social media-app een tikje naar beneden veegt, zie je nieuwe video’s verschijnen. Dat is precies dezelfde beweging als je moet maken bij een gokkast om opnieuw te proberen om geld te winnen. De nieuwe plaatjes of video’s geven je weer een goed gevoel waardoor je weer verder wilt kijken.

Tip: kies een moment waarop je tijd wilt besteden aan social media en zet een wekker. Spreek met je ouders of jezelf af hoeveel tijd je er maximaal aan wilt besteden en stop zodra de wekker gaat (psst: deze tip is óók handig voor ouders die veel op hun telefoon zitten!)

Zo Zit Dat op social media

Nu vraag je je misschien af: als er zoveel nadelen aan social media zitten, waarom zit Zo Zit Dat er dan wel op?! Goeie vraag! Op social media probeert Zo Zit Dat in de massa van neppe informatie juist heel leuke en spannende échte weetjes te laten zien. Zodat kinderen dingen leren die wel waar zijn. Doordat de weetjes vanuit Zo Zit Dat komen, weten kinderen ook dat de informatie betrouwbaar is. Enne… met onze leuke filmpjes hopen we kinderen ook op het idee te brengen om eens een echte Zo Zit Dat te lezen. Want lezen mag altijd en is ook nog eens leuk én goed voor je.

Foutje gezien? Laat het ons weten!