ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In Nederland ben je na groep 8 klaar met de basisschool. Je bent dan ongeveer 12 jaar en na een Cito-toets en een advies van je leraar begin jij aan één van de niveaus van de middelbare school. Voor ons doodnormaal, maarre… in andere landen gaat het heel anders. Zou dat bij ons ook moeten?

Van 6 tot 16 jaar

In Noorwegen gaan kinderen vanaf 6 jaar naar school. En meestal blijven ze op dezelfde school tot ze 16 jaar zijn! De oudste kinderen helpen de jongste en de klassen zijn ook klein.

Brugklas zonder niveaus

In Italië gaan kinderen naar de basisschool tot ze 11 jaar zijn. Daarna volgt er een soort basis- middelbare school van drie jaar, waarop iedereen op hetzelfde niveau les krijgt. Het is een soort brugklas voor drie jaar. Pas als ze 14 zijn beginnen ze aan een bepaald niveau van de volgende middelbare school. In Engeland en Amerika werkt het ongeveer hetzelfde.

Tot 14 jaar naar de basisschool

In Roemenië werkt het weer een tikkie anders. Daar gaan kinderen van 6 tot en met 14 jaar naar de basisschool. Da’s een beetje alsof je bij ons tot en met groep 10 naar de basisschool gaat.

In Nederland ga je al op je twaalfde naar het VMBO, de HAVO of het VWO. Tussen die drie schoolsoorten zit een behoorlijk verschil in wat je allemaal leert. Als de basisschool niet acht maar tien groepen had, zou je langere tijd hetzelfde leren als je leeftijdsgenoten. Lijkt jou dat een goed idee? Of juist niet? Geef nu antwoord op de stelling!

Geef je mening!

Vind jij het leuk om je mening te geven? Zorg dat je regelmatig terugkomt op Zozitdat.nl want hier vind je elke maand weer een paar stellingen! Je mag natuurlijk ook vertellen wat je van de nieuwste Zo Zit Dat vond, want jouw mening maakt je favo blad alleen maar leuker.

Elke maand Zo Zit Dat

Heb jij nog geen abonnement op Zo Zit Dat? Zonde! Alleen abonnees ontvangen het tijdschrift elke maand gewoon thuis. Bekijk hier de laatste aanbiedingen. Maarre… ook zonder abonnement kun je volle bak genieten van Zo Zit Dat. Je kunt elk nummer los in de winkel kopen of via Lossebladen.nl. En wist je dat Zo Zit Dat ook vaak in de bibliotheek te vinden is? Check het zelf!

Foutje gezien? Laat het ons weten!