ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de nieuwste Zo Zit Dat geven Flinn en Esmee hun mening over de zomer- en wintertijd. Zo vindt Flinn het maar onzin dat de tijd steeds veranderd wordt. En de bedtijd lijkt nu opeens veel vroeger geworden in de zomer! Maar waarom verandert de tijd eigenlijk?

Klok

Elke jaar verandert de klok twee keer. In het laatste weekend van oktober gaat de klok een uur terug, ook wel de wintertijd. In de nacht gaat de klok dan van 3 uur naar 2 uur. ’s Avonds is het dan een uur eerder donker.

In het voorjaar is het juist andersom. De klok gaat dan vooruit. De klok gaat dan van 2 uur naar 3 uur. Handig ezelsbruggetje om het te onthouden: in het voorjaar gaat de klok vooruit. Hierdoor is het in de ochtend langer donker en ’s avonds langer licht. Omdat het ’s avonds langer licht is, moet je soms in het licht naar bed. Dat kan dan best wel gek en onwennig zijn.

Waarom?

Bijna 50 jaar geleden werd in 1977 in Nederland de zomertijd ingevoerd. Daarvoor geldde het hele jaar de wintertijd. Alle landen om Nederland heen hadden al wel de zomertijd ingevoerd. Dat deden ze dan om geld en energie te besparen. Bijvoorbeeld als in het in de avond een uur langer licht was, hoefden ze minder kaarsen, olie en lampen te gebruiken. Dat scheelde veel energie en geld. Na een tijdje besloot Nederland om mee te gaan met de buurlanden, dat was toch wat makkelijker.

Nog meer Zo Zit Dat

Heb jij de nieuwste Zo Zit Dat al helemaal gelezen? Dan ben jij een stuk wijzer geworden over de tijd en ruimte! Hoe ziet een dag in de toekomst eruit? En ga jij de poster met alle planeten ophangen in je kamer? Het kan allemaal! Wil je nou nog meer leuke weetjes vertellen aan je vriendjes? Bestel dan hier een los nummer! Enne… een abonnement nemen kan natuurlijk ook.

Foutje gezien? Laat het ons weten!