ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Ga je ’s avonds de straat op in de stad? Dan sta je niet in het donker. Grote gebouwen geven veel licht, straatlantaars ook en mensen verlichten hun huis en tuin. Al die lichtjes zien er mooi uit in het donker. Maar te veel licht noem je lichtvervuiling. Hoe erg is dat? Waarom dan? En wie kan er iets aan doen? Lees snel verder!

Veilig met een lichtje aan

Eerst eens even een antwoord op de vraag: waarom staat het licht aan? Dat antwoord weet je zelf misschien ook wel. Het geeft mensen een veilig gevoel. Wij zijn geen nachtdieren en kunnen in het donker dus ook niet goed zien. Met een lichtje aan wordt dat een stuk gemakkelijker. In grote steden wonen veel mensen. Daar is het dan ook het allerlichtst.

De klok in je hoofd

Je hebt vast weleens gehad dat je al in bed lag en het licht nog aan stond. Irritant! Dat wil je uit hebben als je slaapt. Jij klimt dan snel even uit je bed om op het lichtknopje te drukken, en da’s maar beter ook. Want in het licht slaap je een stuk minder lekker. Omdat er overal om ons heen veel licht is ’s avonds (denk ook aan de tv of een tablet), slapen mensen steeds korter. Behoorlijk ongezond. Het licht verstoort je natuurlijke klok die je vertelt wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Dieren in de spotlights

Wij zijn niet de enigen die last hebben van lichtvervuiling. Veel dieren hebben er ook last van! Trekvogels raken de weg kwijt, nachtvlinders vliegen naar het licht toe en hebben zo meer kans om opgegeten te worden en bosmuizen komen helemaal niet meer in actie in het licht. Een aantal dieren, zoals sommige vleermuizen, vinden het licht wel handig. Zij kunnen hun avondeten zo onder een felle lamp vandaan plukken. Ook vossen lijken er weinig last van te hebben.

Wat doe je tegen lichtvervuiling?

Knappe koppen proberen al jaren een goeie middenweg te vinden voor al dat licht. Zodat mensen zich veilig voelen en dieren gewoon hun gang kunnen gaan. Dat onderzoeken ze door experimenten te doen met verschillende kleuren licht. Welke kleur het beste is voor alle dieren weten ze nog niet precies. Helemaal donker blijft voor nachtdieren toch het best. Sommige bedrijven en gemeenten doen ook goed hun best, door lampen te dimmen of gewoon uit te zetten. Dat is niet alleen goed voor mens en dier, maar ook nog eens voor hun portemonnee.

In de stelling van Zo Zit Dat 1 gaven Liv en Loek antwoord op de vraag: moet het licht uit? Loek was bang dat er veel meer ongelukken zouden gebeuren als de lantaarns op de snelweg uit zouden gaan. Is dat ook zo? Nou, op drukke wegen zou dat best kunnen. Maar rijden er minder dan 100 auto’s per rijstrook per uur? Dan is een niet verlichtte weg even veilig als een weg die wel verlicht is.

Wil jij ook je mening geven op een stelling? Hier vind je nog veel meer stellingen!

Foutje gezien? Laat het ons weten!