Wat is het?
De Internationale Kindervredesprijs wordt elk jaar uitgereikt. Drie kinderen die iets bijzonders hebben gedaan worden genomineerd. Dat betekent dat één van hen de prijs gaat winnen. En dat is niet zomaar. Deze kinderen hebben een goed doel of organisatie opgericht waarmee ze het leven van andere kinderen beter maken. Dankzij de Kindervredesprijs krijgen de genomineerden veel aandacht voor hun goede doel. Hiermee bereiken ze veel mensen en komen ze steeds een stapje dichterbij om de wereld een stukje beter te maken.
Wat win je?
De winnaar krijgt € 100.000. En dat is natuurlijk niet bedoeld om oneindig veel ijsjes van te kopen! De helft van het geld gaat naar het project van de winnaar. Zo kan de winnaar dat nog beter maken. De andere helft gaat naar de organisatie KidsRights. Zij geven dat geld aan andere projecten van andere kinderen die strijden voor kinderrechten. Dit jaar zijn er drie kinderen genomineerd om te prijs te winnen. De prijsuitreiking is live te volgen tussen 15.00 en 17.00 via de onderstaande link:
https://www.youtube.com/watch?v=gOpHcGSmtC0
De winnaar is…
Tijdens de livestream is de winnaar bekend gemaakt. En het is… de 17-jarige Japanse Rena! Het werk van Rena om Japanse kinderen meer te betrekken bij politiek, het milieu en de samenleving heeft zo veel indruk gemaakt dat ze de prijs heeft gewonnen. Het uiteindelijke doel van Rena is dat kinderen van haar leeftijd betere kansen krijgen, maar ook kinderen die nu geboren worden.
Wie kunnen winnen? De genomineerden van 2022
Autumn Peltier
Autumn komt uit Canada. Haar doel is dat iedereen in Canada, maar ook daarbuiten, schoon water heeft. In Nederland kunnen we water uit de kraan drinken, maar in heel veel landen kan dat niet. In Canada wonen nog veel inheemse volkeren. Dit zijn mensen die er al héél lang wonen. Veel van hen hebben nog geen toegang tot schoon water. Autumn heeft de Canadese premier toegesproken om te zorgen dat iedereen in Canada toegang heeft tot schoon water. Mede dankzij die actie zijn er nu al 400 waterzuivering machines geïnstalleerd in huizen van mensen die nog geen schoon water hadden.
Shivansh Kulshrestha
Shivansh heeft een platform opgezet om kinderen en volwassenen met spraak- en gehoorproblemen te helpen in India. Door corona werd er veel online les gegeven, maar op die programma’s was er nergens ondertiteling. Dat is erg vervelend voor mensen die doof zijn of niet goed kunnen praten. Daarom bedacht hij Lingocap: hiermee kunnen mensen uit India die niet goed kunnen horen, beter communiceren met hun familie, vrienden of in online lessen. In dit programma wordt de gesproken tekst live ondertiteld, zo kunnen dus dove mensen het dus ook volgen. Met het platform helpt hij dovenscholen maar ook andere scholen.
Rena Kawasaki
Rena komt uit Japan en ze merkte dat kinderen daar niet gezien of gehoord worden door mensen die de regels in het land bedenken. Daarom begon ze de organisatie ‘Earth Guardians Japan’. Hiermee vragen kinderen aandacht voor verandering, maar ze doen ook dingen. Zo maakten ze de zogenaamde ‘polichat’. Daarmee kunnen scholen en mensen uit de politiek met elkaar praten. Op die manier hebben kinderen invloed op hun eigen toekomst. Verder wil de organisatie van Rena het milieu verbeteren. Bijvoorbeeld door een rivier in Japan helemaal te zuiveren, zodat er geen afval meer in drijft.