ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Het is vandaag 31 oktober en dat betekent dat het officieel Halloween is! Vooral in Amerika wordt dit griezelfestijn uitgebreid gevierd. Hele buurten worden versierd met pompoenen, spinnenwebben en enge poppen. Kinderen verkleden zich en gaan de huizen langs om zo veel mogelijk snoep binnen te halen.

Feest

Maar Halloween is helemaal niet ontstaan in Amerika! Het is oorspronkelijk een Keltische traditie. De Kelten waren mensen die heel vroeger leefden in Europa. Op 31 oktober vierden de Kelten in Ierland en het Verenigd Koninkrijk hun variant van oud en nieuw. Op 1 november eindigde namelijk het oogstseizoen en kon de winter beginnen. Daarom was het tijd voor feest om te vieren hoeveel eten ze hadden verzameld in de zomer!

Onderwereld

De Kelten dachten ook dat tijdens dit feest de deur naar de onderwereld open stond. Hierdoor konden de doden en zowel goede als slechte wezens naar onze ‘gewone’ wereld komen. Er werden grote diners georganiseerd om de doden te eren. Maar omdat er ook slechte wezens naar binnen konden komen, moesten ze zichzelf wel goed beschermen. Dat deden ze door de slechte wezens af te schrikken door het dragen van andere kleding en maskers. Mensen denken dat daar de traditie is ontstaan om je te verkleden tijdens Halloween.

In Ierland en Verenigd Koninkrijk kwamen er ook steeds meer andere mensen uit de rest van Europa wonen. Hierdoor werd de Keltische traditie gemengd met het Christelijke feest Allerheiligen. Hierbij werden alle heiligen en doden uit het Christendom geëerd en herdacht. Zo is ook de naam Halloween ontstaan, de Engelse naam van Allerheiligen was:  All-Hallow-Even. Dat is later Halloween geworden.

Amerika

Halloween is dus ontstaan in Europa, maar het is veel groter in Amerika. Hoe kan dat? Zo’n 150 jaar geleden verhuisden veel mensen uit Ierland en Verenigd Koninkrijk naar Amerika. Die vierden nog steeds hun feest op 31 oktober, maar al snel vonden de mensen uit Amerika het zo’n interessante traditie, dat ze zelf ook Halloween gingen vieren. Maar wel een beetje op hun eigen manier. Zo gingen ze pompoenen uithollen, langs de deuren om snoep te halen en veel verkleedfeestjes geven. Er werden steeds meer films, series en boeken gemaakt over Halloween. Hierdoor wordt het griezelfeest steeds bekender over de hele wereld en worden er in Nederland ook steeds meer Halloweenfeestjes georganiseerd.

Nog meer Zo Zit Dat

Ben jij nog niet klaar met het griezelen? Lees dan hier of vampiers echt hebben bestaan! Of bekijk onze TikTok om te ontdekken of je echt dood kan gaan van de schrik.

Foutje gezien? Laat het ons weten!