ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de zomer liep je onder groene bladerdaken door. Maar kijk je nu omhoog, dan zie je een kleurenspektakel van herfstbladeren. Hoe dan?! Waarom krijgen bladeren in de herfst een andere kleur? Zo Zit Dat zocht ’t voor je uit!

Oké, laten we beginnen met het weetje waarmee je iedereen als een herfstblaadje omver gaat blazen. Zit je? Let op. De bladeren van de bomen zijn het hele jaar geel, rood, oranje of bruin. Wat?! Ja echt! Die van verschillende eikenbomen zijn altijd rood, die van esdoorns geel en kastanjebomen? Bruin. Geen grap!

Groene kracht: bladgroenkorrels

Maar wacht eens even, eigenlijk is de vraag dus niet: waarom krijgen bladeren in de herfst een andere kleur, maar: hoe kan het dat de bladeren in de lente en zomer groen zijn? Dat komt door een heel krachtig goedje. Bladgroenkorrels. Deze korrels zitten op de bladeren van de bomen en zijn… ja, groen dus! De bladgroenkorrels zijn superbelangrijk voor een boom. In de korrels komen de energie van de zon, het water en de mineralen vanuit de boomwortels en koolstofdioxide uit de lucht samen. De korrels mixen die ingrediënten als een soort ministaafmixertjes tot een lekker hapje voor de boom. En daarvan groeit-ie als een malle!

Kleurenspektakel in de herfst

Maar dan wordt het herfst. De dagen worden korter. Er valt minder zonlicht op de bladeren. En door de harde, koude grond wordt het moeilijker voor de boom om water uit de grond te slurpen. Om te zorgen dat hij toch genoeg energie krijgt, trekt-ie de bladgroenkorrels uit de bladeren naar de takken, de stam en de wortels. Dit is zijn reserve voor de winter. En zonder die groene korrels in de bladeren, barst het kleurenspektakel los. De boom krijgt z’n prachtige, eigen kleur weer terug!

Waarom vallen de bladeren?

Blijft er nog één vraag over: waarom vallen de bladeren in de herfst dan van de boom? Het antwoord is eigenlijk simpel: om energie te besparen. Alle energie die de boom over heeft, heeft-ie nodig om de winter te overleven. Om te zorgen dat er niks verloren gaat, komt er een kurklaagje tussen de boom en de blaadjes. Die zitten daardoor niet meer stevig vast. Eén herfstig windvlaagje is genoeg om ze te laten vallen. Het resultaat? Een kale boom. Tot de volgende lente dan. Dan begint het hele feest weer opnieuw!

Ben jij een Wildzoeker?

Krijg jij niet genoeg van de prachtige natuur om je heen? Ga op avontuur met het boek Wildzoekers in het bos. Het is geschreven en geïllustreerd door Kim Merel die je ook kent van de rubriek Binnenstebuiten in Zo Zit Dat. Tot 15 november 2022 maak je kans om dit superleuke Wildzoekersboek te winnen. Neem snel een kijkje!

Nooit meer iets van Zo Zit Dat missen? Neem nu een abonnement! Wil je eerst een los nummer proberen? Dat kan ook! Je vindt Zo Zit Dat in de winkel of via Lossebladen.nl.

Foutje gezien? Laat het ons weten!