ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Knappe koppen uit Australië hebben een stof uitgevonden die kan bewegen als spieren! Door de spieren in je lichaam kan jij lopen, springen, rennen en bewegen. Maar betekent dat nou ook dat je kleding er vandoor gaat zonder jou? Onder de loep: de broek met spieren.

Broek met spieren?

Allereerst: waarom zou je een broek met spieren willen? Zo’n stof is best handig! Het kan gehandicapte mensen helpen makkelijker te kunnen bewegen. Er zijn mensen die hun benen niet goed kunnen bewegen. Die kunnen nu al hulp krijgen van een ‘exoskelet’. Een soort robotbenen die helpt met bewegen. Maar dat is superduur en moeilijk om te maken. Daarom is zo’n broek met spieren misschien wel veel handiger. Enne… ze kunnen dat natuurlijk ook maken voor je armen of een ander deel van je lijf. Maar eigenlijk willen de wetenschappers de slimme en sterkte stof ook graag voor andere dingen inzetten.

Zachte robots

Eigenlijk zijn die gespierde stoffen een soort zachte robots. En die komen heel goed van pas tijdens rampen of ongelukken. Ze kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk een ingestort gebouw inkomen na een aardbeving. De stofjes weten maar heel weinig en zijn beresterk. Volgens de wetenschappers kan de stof wel dingen van 192 keer hun gewicht optillen én zelfs van vorm veranderen. De perfecte hulpjes dus! Zien hoe ze bewegen? Check het filmpje hieronder!

Spider man

Alleen een broek met spieren vinden knappe koppen allang niet meer genoeg. De wetenschappers willen nóg een stapje verder. In de toekomst willen ze de stof gebruiken om een ‘menselijk slim pak’ maken. Zo’n pak hebben Iron Man en Spider Man ook al aan! Die pakken zitten erg comfortabel en ze zijn erg flexibel! Anders kunnen de helden natuurlijk niemand redden. Misschien draag jij over een paar jaar ook wel elke dag zo’n pak.

Meer van Zo Zit Dat

Wil jij nóg meer van deze weetjes vertellen aan de keukentafel? Goed nieuws: Zo Zit Dat staat er elke maand weer bomvol mee!  Bestel hier een los nummer! Enne… een abonnement nemen kan natuurlijk ook. Laat je steeds weer verrassen door de leukste weetjes over dieren, tech, wetenschap, natuur én games! Wat wil je nog meer?

Krijg jij niet genoeg van dit soort leuke weetjes? Neem dan eens een kijkje op de TikTok van Zo Zit Dat. Hier word je per minuut een beetje slimmer. Zo leer je wat je moet doen tijdens een aanval van een dino (handig, toch?) en wat je moet doen als je neerstort op een onbewoond eiland. Deze spannende TikToks wil je niet missen!

Foutje gezien? Laat het ons weten!