Alle talen van de wereld
Jazeker, in alle talen wordt er geroepen wanneer iemand pijn heeft. Maar het woordje ‘auw’ is wel echt Nederlands. Elke taal heeft er z’n eigen woord voor. In het Engels roepen ze ‘ow’ of ‘ouch’. In Italië ‘ahia’. En in China schreeuwen ze ‘aiyo’. En in Zuid-Afrika roepen ze ‘eina’. Overal een ander woord dus, maar het heeft wel allemaal een beetje dezelfde klank. Én het floept makkelijk uit je mond.
Hoe ontstaat zo’n klank?
Welke taal je ook spreekt, als je je bezeerd trek je je mond open. De klank die eruit komt hangt af van de taal die je spreekt. Vaak begint ie met een ‘a’ of ‘o’. Maar het grootste verschil zit ’m in de manier waarop de mond weer sluit. Veel landen drukken en pijnreactie uit met een ‘ai’ of ‘oi’-klank. De kaak gaat dicht, de tong drukt omhoog en naar voren, terwijl de mondhoeken terugtrekken. Dan ontstaat dus deze klank.
Mond en lippen
Maar in andere talen sluit de mond met de tong naar achteren en de lippen in een rondje. Probeer maar eens! Wij doen dat in Nederland ook! Op deze manier ontstaat dus het woord ‘auw’. Maar het kan nóg anders, soms raakt de tong het gehemelte of de tanden. Dan ontstaat er een ‘ouch’ of ‘okh’-klank. Dit zijn ook andere woorden voor ‘auw’.
Als je erover nadenkt, gaat ‘auw’ roepen eigenlijk altijd vanzelf. En iedereen heeft daarin zijn eigen manier.
Meer meer meer?
Wil jij nog meer toffe weetjes ontdekken? Neem dan eens een kijkje op de TikTok van Zo Zit Dat. Hier word je per minuut een beetje slimmer. Zo leer je wat je moet doen tijdens een aanval van een dino (handig, toch?) en wat je moet doen als je neerstort op een onbewoond eiland. Deze spannende TikToks wil je niet missen!
Foutje gezien? Laat het ons weten!