ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In Zo Zit Dat 10 heb je gelezen over het bijzondere huisdier van Floris Göbel: de axolotl. Dit beestje neemt maar al te graag hapjes van zijn broertjes of zusjes. Maar niet getreurd, de axolotl kan namelijk lichaamsdelen teruggroeien!

Bijzonder beestje, die axolotl

Wetenschappers verwonderen zich al honderden jaren over de axolotl. Dit bijzondere beestje is dan ook vaak terug te vinden in laboratoriums. Hij kan trouwens niet alleen zijn ledermaten laten teruggroeien. Ook kan de axolotl de hersenen, ogen en zelfs zijn hart repareren.

Slimme cellen

De axolotl heeft een handig trucje waardoor hij zijn poot weer terugkrijgt. Hij verandert de cellen in de buurt van de wond, in macrofagen. Deze zijn in staat om botweefsel, bloedvaten, en spieren te vormen. En voila: een nieuwe poot. Experts weten nog steeds niet goed waarom mensenlijke cellen niet gewoon hetzelfde doen.

Oeps, foutje!

De axolotl van Floris had ook een hongerig broertje. Hap, slik en weg was zijn poot. Snel deed zijn lichaam wat het moest doen. Maar toch ging er iets fout. Weten wat? Check hieronder de TikTok van Floris.

Nieuwe Zo Zit Dat

Zo Zit Dat 10 staat helemaal in het teken van spinnen. Yikes… ben jij daar bang voor? In dit nummer kom je erachter waarom je kriebels krijgt van deze beesten. Welke verschillende spinsoorten zijn er eigenlijk? En hoe maken spinnen hun web? Ook dat check je in de nieuwste Zo Zit Dat!

Tikkie, jij bent ‘m!

Heb je het tijdschrift uitgelezen maar wil je meer vette weetjes leren? Volg Zo Zit Dat op TikTok! Daar ontdek je alles wat je wil weten over natuur, dieren, tech, science en games. Met het Zo Zit Dat-kanaal ben jij op alles voorbereid! Verdwaald op zee? Geen probleem voor jou! Enne… wat als je oog in oog komt te staan met een hongerige krokodil? Ook daar weet jij wel raad mee!

Foutje gezien? Laat het ons weten!