ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

De zadelpad heeft best veel pech: hij heet pad, maar ís een kikker. En waar zijn kikkers meestal supergoed in? In springen! Maar de zadelpad niet. Al is het springen het probleem niet, dat is het landen. Zodra de zadelpad in de lucht is, lijkt hij te bevriezen… om vervolgens als een baksteen naar beneden te storten. Hoe kan dat?!

Zadel, pompoen of kortkop?

Tussen de wervels op zijn rug, onder zijn huid, zit een hard schild, een soort zadel. Maar wel een miniatuurzadeltje, want deze kikker is 12 tot 20 millimeter ‘groot’! Verder heeft de zadelpad een oranje tot gele kleur en een korrelige huid. In het Engels wordt hij daarom pompoenpad genoemd. Een andere naam is de kortkopkikker, waarom kun je vast wel raden: het kikkertje heeft vergeleken met de rest van zijn lijf een erg korte kop.

Vallende kikker?

In dat korte kopje zit iets belangrijks, waardoor de zadelpad dus niet goed kan landen: het evenwichtsorgaan. Amerikaanse wetenschappers hebben de kikkertjes in het Braziliaanse regenwoud onderzocht. Door middel van scans zagen ze dat het evenwichtsorgaan van de zadelpad de kleinste van alle gewervelde dieren is! En als je evenwichtsorgaan zo ieniemienie is, is in balans blijven een grote uitdaging. Zéker hoog in de lucht.

Van onderuuuhhh!

Het lijkt wel of de zadelpad in de lucht bevriest. En hoe ziet dat neerstorten er dan uit? Nou, zo:

Springen lúkt dus wel, maar het landen gaat eigenlijk altijd mis. De kans dat de kikkertjes zichzelf pijn doen, is trouwens klein – doordat ze zo klein zijn kunnen ze geen botjes breken.

Een muisstille kikker

De zadelpad lijkt sowieso niet heel happig op springen: hij blijft liever met beide pootjes op de grond staan. Klimmen is namelijk ook lastig voor hem, omdat er geen hechtschijfjes tussen zijn tenen zitten. Gelukkig is stilzitten ook een talent, hij kan zelfs een paar jaar op dezelfde plek blijven! Zo valt hij ook niet op als lekkere snack voor andere dieren.

Meer gekke dieren

Krijg jij geen genoeg van gekke dieren en andere bijzondere weetjes? Check dan onze online verhalen! Zo lees je hier over dolfijnen die ook dokters zijn en ontdek je hier van alles over de speciale media-editie van Zo Zit Dat. Kans maken op te gekke prijzen? Klik dan hier!