ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de Vet Vreemd van het media-nummer las je dat het internet zo’n 50 gram weegt. Dat is net zoveel als een dikke aardbei. Maarre… hoe zit dat nou?

Rekenen maar!

Een paar jaar geleden vroeg natuurkundige Russell Seitz zich iets af: hoeveel weegt het internet? Hij ging op onderzoek uit. Maar waar moet je dan beginnen?! Dat is best simpel: het internet draait op ontelbaar veel elektronen. Dit zijn deeltjes die ervoor zorgen dat gegevens opgeslagen, maar ook doorgestuurd worden. Het internet bestaat dus uit elektronen. En die elektronen hebben een gewicht. Zo’n 9,1 x 10^ -31 kilo! In makkelijke woorden: bijna niets. Maar als je alle elektronen (5 miljoen terabyte) bij elkaar optelt, kom je uit op zo’n 50 gram, volgens Seitz.

Zo licht als een veertje

Niet iedereen is het met Seitz eens. Andere wetenschappers denken dat het internet nog veel minder weegt: lichter dan een zandkorrel. Hoe dan ook, waarschijnlijk is het gewicht van het internet op dit moment een beetje anders. Deze berekeningen zijn namelijk van een paar jaar geleden. We doen steeds meer digitaal. Waarschijnlijk is het internet in de loop der jaren dus ook wat zwaarder geworden.

Media-nummer

Bij abonnees lag er deze maand een verrassing op de deurmat: een extra tijdschrift van Zo Zit Dat! Het nummer staat helemaal in het teken van media. Altijd al een influencer willen zijn? In de nieuwste Zo Zit Dat krijg je alle tricks die je nodig hebt om de nieuwe Dylan Haegens te worden! Enne… hoe is de film Jurassic World gemaakt? Ontdek hoe dino’s tot leven werden gebracht met speciale computertechnieken!

Tikkie, jij bent ‘m!

Heb je het tijdschrift uitgelezen maar wil je meer vette weetjes leren? Volg Zo Zit Dat op TikTok! Daar ontdek je alles wat je wil weten over natuur, dieren, tech, science en games. Met het Zo Zit Dat-kanaal ben jij op alles voorbereid! Verdwaald op zee? Geen probleem voor jou! Enne… wat als je oog in oog komt te staan met een hongerige krokodil? Ook daar weet jij wel raad mee!

Foutje gezien? Laat het ons weten!