Koraal als medicijn
Dolfijnen-experts duiken al sinds 2009 in de Rode Zee om het vertrouwen met de dolfijnen daar op te bouwen. Samen met wetenschappers kwamen ze erachter dat de dolfijnen erg kritisch waren en alleen maar bepaalde koralen uitkozen om langs te wrijven. Ze onderzochten een klein beetje van dat koraal en vonden daarin maar liefst zeventien genezende stofjes! Dat hadden die dolfijnen slim uitgedokterd.
Slijmerige doktertjes
De gevonden antibacteriële stofjes komen niet van het koraal zelf, maar van kleine poliepen die erin leven. Schuurt een dolfijn erlangs, dan geven de poliepen wat slijm af. En dat goedje helpt dus tegen een pijnlijke huid! De slimme dolfijnen wisten dit allang. Zij trekken soms zelfs stukken koraal uit de bodem om het slijm eruit te krijgen. Dat is voor hen toch makkelijker dan een bezoekje aan de apotheek.
Jong geleerd
Dolfijnen hebben dus zelf ontdekt welk koraal het beste werkt tegen een pijnlijke huid. En als het bij dat specifieke koraal druk is met andere dolfijnen, dan wachten ze rustig even! Bovendien kijken jonge dolfijnen van een afstandje toe. Dat betekent dat dit gedrag niet is aangeboren, maar is aangeleerd. Scheelt weer een studie geneeskunde: deze dolfijnen spelen lekker zelf voor dokter!
Foutje gezien? Laat het ons weten!