ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dat dolfijnen slimme dieren zijn, wist je vast al. Maar in Zo Zit Dat 9 lees je over een trucje waarbij deze dieren zelf voor dolfijnendokter spelen! Dolfijnen hebben namelijk soms last van huiduitslag. Daarom wrijven ze langs koraal. Dat ziet er voor ons grappig uit, maar het helpt de dolfijnen van hun uitslag af! 

Koraal als medicijn

Dolfijnen-experts duiken al sinds 2009 in de Rode Zee om het vertrouwen met de dolfijnen daar op te bouwen. Samen met wetenschappers kwamen ze erachter dat de dolfijnen erg kritisch waren en alleen maar bepaalde koralen uitkozen om langs te wrijven. Ze onderzochten een klein beetje van dat koraal en vonden daarin maar liefst zeventien genezende stofjes! Dat hadden die dolfijnen slim uitgedokterd.

Slijmerige doktertjes

De gevonden antibacteriële stofjes komen niet van het koraal zelf, maar van kleine poliepen die erin leven. Schuurt een dolfijn erlangs, dan geven de poliepen wat slijm af. En dat goedje helpt dus tegen een pijnlijke huid! De slimme dolfijnen wisten dit allang. Zij trekken soms zelfs stukken koraal uit de bodem om het slijm eruit te krijgen. Dat is voor hen toch makkelijker dan een bezoekje aan de apotheek.

Jong geleerd

Dolfijnen hebben dus zelf ontdekt welk koraal het beste werkt tegen een pijnlijke huid. En als het bij dat specifieke koraal druk is met andere dolfijnen, dan wachten ze rustig even! Bovendien kijken jonge dolfijnen van een afstandje toe. Dat betekent dat dit gedrag niet is aangeboren, maar is aangeleerd. Scheelt weer een studie geneeskunde: deze dolfijnen spelen lekker zelf voor dokter!

Foutje gezien? Laat het ons weten!