ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In het Vakantieboek van Zo Zit Dat geeft Expedtie Robinson-winnaar Hugo Kennis je onmisbare tips om een echte survivalexpert te worden. Benieuwd naar hoe deze Robinson het volhield op een onbewoond eiland? Lees dan snel verder!

Hoe ga je naar de wc op een onbewoond eiland?

“Niet. Op expeditie zijn er twee soorten mensen: de zeepoeper en de landpoeper. Het voordeel van in zee poepen is dat je je billen niet hoeft af te wegen, maar het nadeel is dat het zoute water kan gaan irriteren en dan krijg je vervelende wondjes. De landpoeper moet goed opletten welke blaadjes hij gebruikt om zijn achterste af te vegen. Er zijn natuurlijk allerlei giftige planten die je niet moet gebruiken.”

Hoe hou je je kleding schoon tijdens expeditie?

“We wasten om de dag onze kleding in de zee. Dan gebruikten we zand om de kleding te schrobben. Het is fijn dat de ergste vlekken en zweet eruit gaan, maar echt schoon wordt het niet hoor! Die jungleklei gaat gewoon niet uit je kleding.”

Hugo Kennis was natuurlijk dé chef bij Expeditie Robinson. Wat was het lekkerste dat je hebt gekookt?

“Ik denk dan toch wel mijn krabbengerecht: een soepje gemaakt van de schalen van krabben. Deze heb ik aangebakken en er daarna zeezout aan toegevoegd. Ik kwam aan dit zeezout door zeewater uit te koken. Het water verdampt dan en het zout blijft over. Verder had ik citroengras gevonden die ik erin deed en tot slot kokosmelk. Het was heel lekker!”

Wat was het vieste dat je hebt gegeten?

“Oei, dat is moeilijk. Ik heb eigenlijk helemaal niet zoveel vieze dingen gegeten. Ik zorgde gewoon dat het lekker was. Het saaiste wat ik at, was kokosnoot. Dat was eigenlijk een beetje de basis van je dieet op zo’n eiland. Maar na een tijdje was ik echt wel klaar met kokosvlees. Dat probeerde ik dan ook zo min mogelijk te eten. Bepaalde mieren vond ik ook niet echt lekker. De meeste mieren smaakten wel goed, een beetje citroenachtig! Maar zwarte bosmieren waren heel bitter. Die at ik voor de proteïne, maar lekker vond ik het niet.”

Heb je veel gevaarlijke dieren gezien daar?

“Ik heb wel een aantal dodelijke slangen en vissen gezien inderdaad. Op een gegeven moment had ik een vis gevangen waar ik aan twijfelde of hij giftig was. Toen kwam de productie hard naar me toe rennen om te zeggen dat de vis erg gevaarlijk was. Ik zou verlamd kunnen raken als ik erdoor geprikt werd!”

Wat deed je om gevaarlijke dieren op afstand te houden?

“Slangen komen af op warmte. Ze willen het liefste naast je in bed kruipen. Bij sommige kandidaten zaten er op een gegeven moment zelfs slangen in hun joggingbroek. Daarom is het belangrijk om een lange broek aan te doen en je sokken hierover heen te dragen, zodat de slangen niet via de pijpen in je broek kunnen komen. Tijdens mijn eerste expeditie was het ’s nachts wel een graadje of 35. Dan wil je natuurlijk niet met lange broek slapen. Maarja, liever een beetje zweten dan een eng beest in je kleding.”

Zijn er ook dingen die je zwaar vond aan de expeditie?

“Dat is een goede vraag. Soms miste ik het om even naar de koelkast lopen en iets kouds te kunnen drinken. Op het eiland is alles warm. Ik miste weleens koud fruit en had de hele expeditie zin in koude aardbeien. Verder vond ik het ook lastig dat er gewoon geen hygiëne was. Ik wilde op sommige momenten simpelweg even schoon zijn, of mijn tanden poetsen. Maar dat kan niet echt op een onbewoond eiland.”

Heb je uiteindelijk een manier gevonden om jezelf toch nog een beetje schoon te houden?

“Ik had een tandenborstel gemaakt van bamboe. Dat deed ik door een bamboestok ruw af te breken en de stengel met een steen plat te slaan. Je krijgt dan hele kleine vezeltjes die werken als de haartjes op een tandenborstel. Als tandpasta gebruikte ik houtskool-as uit het kampvuur. Ik miste natuurlijk de frisse smaak, maar ik kreeg er wel gladde en super witte tanden van!”

En jezelf wassen, hoe ging dat?

“Dat moet je echt loslaten. Als je een keer valt of je hebt zwarte vegen op je benen, kun je dit er eigenlijk alleen af halen door jezelf te wassen in de zee. De zandkorrels gebruik je dan om het vuil eraf te scrubben. Maar de zee heeft ook veel bacteriën, dus echt schoon word je niet.”

Heb je zelf nog een tip die mensen echt moeten weten als ze een keer op een onbewoond eiland stranden?

“Zorg dat je vuur kan maken! Dat is heel belangrijk. Verder is het ook goed als je van natuurlijke materialen een mes kan maken. Dan kun je namelijk voedsel of takken voor je hut snijden. Een pan mee hebben is natuurlijk heel handig, maar als je die niet hebt kun je ook een stuk vlees of vis aan een stok spiesen en het boven vuur gaan roosteren.”

Wil je nog meer tips van Hugo Kennis? Goed nieuws! In het Vakantieboek van Zo Zit Dat vertelt Hugo je wat je het best kunt doen als je op vakantie al je spullen vergeet. Hoe hij dit allemaal weet? Hugo Kennis won het programma Expeditie Robinson en deed mee aan Expeditie Robinson: All Stars.

Foutje gezien? Laat het ons weten!