ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In het Zo Zit Dat vakantieboek maak je kennis met het gevaarlijkste beestje van Nederland: de teek. Vind je een op je lichaam? Verwijder hem dan zo snel mogelijk! Hieronder lees je hoe je dit op de beste manier kunt doen.

Stap 1: Pak het juiste materiaal

Je kunt een teek met een pincet of een tekentang verwijderen. Een tekentang is een speciaal tangetje met twee haken waar de teek precies tussen geklemd kan worden. Als je deze niet hebt, kun je een pincet gebruiken. Daarnaast heb je alcohol of jodium nodig om het wondje van de beet te ontsmetten.

Stap 2: Plaats de tekentang of pincet zo dicht mogelijk op de huid

De teek zit met zijn kop in jouw lichaam geboord. Het is belangrijk dat je de tekentang of pincet goed tegen je lichaam zet zodat je de teek helemaal kunt verwijderen. Zo zorg je dat geen enkel deel van de kop van de teek in je huid blijft steken. Heb je geen pincet of een tekentang in de buurt, verwijder de teek dan met je nagels!

Stap 3: Trek de teek uit de huid

Heb je de teek goed bij z’n kop vast? Trek de teek dan langzaam en recht uit de huid. Maak hierbij geen draaibeweging.

Stap 4: Ontsmet de plek van de tekenbeet

Heb je de teek goed verwijderd? Ontsmet dan de plek waar de teek jou heeft gebeten. Doe dit met jodium of alcohol. Je verkleint zo de kans dat de restjes van de teek gaan ontsteken in je huid.

Stap 5: Check de teek en plak hem op een papiertje

Het is belangrijk dat je de teek checkt. Het kan namelijk gebeuren dat het beestje nog blijft leven na verwijdering. Maak ‘m dood met de tang of het pincet. Zo kan hij geen schade meer aanrichten. Plak hem daarna met plakband op een papiertje en bewaar dit papiertje. Op het papiertje schrijf je ook de datum waarop je het beestje in je lijf hebt gevonden en op welke plek van je lichaam dat precies was. Deze info kan de dokter goed gebruiken!

Stap 6: Vertel je huisarts over de teek

Maak een afspraak bij de dokter en vertel dat je gebeten bent door een teek. Hou de plek van de beet ook nog twee à drie maanden in de gaten. Je kunt namelijk later nog klachten krijgen.

Stap 7: Meld je tekenbeet op Tekenrader

Ga naar Tekenrader www.tekenradar.nl en meld hier je tekenbeet. Je doet dan mee aan een Nederland onderzoek naar teken.

Gevaarlijk beestje

Hoe kan het dat zo’n klein beestje het gevaarlijkste dier van ons land is?! Het komt doordat teken een ziekteverwekker van de ziekte van Lyme bij zich kunnen dragen. 1 op de 5 teken draagt deze bacterie met zich mee. Het is dus belangrijk dat jij de teek snel verwijderd voordat jij de ziekte van Lyme krijgt.

Hoe weet je of je de ziekte van Lyme hebt?

Je kunt dit zien wanneer er een rode kring ontstaat om de plek van de beet. Maar niet bij iedereen verschijnt zo een rode kring. Daarom moet je ook goed letten op griepklachten zoals spierpijn en gewrichtspijn. De ziekte van Lyme kan je goed ziek maken. Hou je huisarts dus ook op de hoogte van eventuele symptomen. Er zijn namelijk ook medicijnen tegen de ziekte van Lyme.

Wil je meer?

Dat kan! Lees dan het artikel over …. ! Of lees het artikel over …. Ook op onze Instagram kun je elke dag nieuwe weetjes, dingen om te doen of quizjes vinden.

Het zomerboek

Het zomerboek 2022 is vanaf nu in de winkel en online te krijgen. Je koopt het zomerboek hier! Wil je ook een abonnement op Zo Zit Dat, zodat jij altijd alle toffe weetjes weet? Kies hier het perfecte abonnement voor jou.