ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zo Zit Dat bestaat alweer 28 jaar. In het nieuwste nummer vroeg Koen hoe zijn favoriete blad begonnen was. En Koen is niet de enige. Veel kinderen zijn benieuwd hoe Zo Zit Dat is ontstaan. Gelukkig kon oud-eindredacteur Kees Loogman er alles over vertellen. Enne… als je dacht dat Zo Zit Dat oer-Hollands was, dan heb je het mis!

Geboorte

In 1994 kwam de allerleerste Zo Zit Dat ooit van de persen gerold. Het tijdschrift stond toen al bomvol weetjes. Maar… hoe is het nou allemaal begonnen? Oud-eindredacteur Kees Loogman weet hoe het zit. Hij werkte toen voor het populair wetenschappelijke tijdschrift Kijk. Dat was een blad voor grote mensen. “Bij het blad Kijk wilden ze graag een versie voor de jongere lezers. Ze hadden in Denemarken een goed voorbeeld gezien. Daar was het kindertijdschrift Facts & fenomener heel populair. We vertaalden dat blad naar het Nederlands en zo was Zo Zit Dat geboren,” vertelt Kees. Enne… het magazine viel ontzettend in de smaak. “We kregen binnen korte tijd heel veel abonnees.”

We hebben hier geen sneeuw!

Toch paste het tijdschrift niet helemaal bij de Nederlandse lezers. Sommige onderwerpen vonden kinderen niet zo interessant. Kees: “In Noorwegen was skiën ontzettend populair, maar Nederlandse kinderen deden dat toen helemaal niet. Daarom besloten we zes pagina’s te vervangen voor zelfgeschreven artikelen over populaire sporten in Nederland.” Door die nieuwe sportpagina’s over mountainbiken, raften en karten werd het tijdschrift nog populairder. Langzamerhand werden steeds meer pagina’s zelfgeschreven. Na anderhalf jaar stopt Facts & Fenomener ermee. Toen moest Zo Zit Dat het ineens helemaal zelf doen! Erg? Nee hoor, de redactie had genoeg inspiratie!

Zo Zit Dat dus

Kinderen vonden Zo Zit Dat zo leuk dat ze superveel reacties stuurden. Kees: “We kregen kaartjes en brieven van lezers met vragen over de wereld. Die beantwoordden we dan in het blad. Na twee jaar hebben we zelfs Zo Zit Dat-dagen georganiseerd. Ook dat vonden de lezers hartstikke leuk!” En daar bleef het niet bij. Zo Zit Dat ging ook computercursussen geven. Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar de computer was toen nog heel nieuw. Kees: “Als kinderen een computer kregen, wisten ze totaal niet wat ze ermee konden doen. Tijdens die cursussen leerden we ze hoe een computer werkt.”

Computercursussen zijn inmiddels niet meer nodig, maar gelukkig stellen kinderen nog steeds veel vragen aan Zo Zit Dat. Heb jij nog een prangende vraag? Stel ‘m aan Joost! Wie weet zie jij jouw vraag dan weer terug in Joost mag het weten.

Foutje gezien? Laat het ons weten!