ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Poep, kak, stront, schijt. Getsie, wat een vies onderwerp… Maar wist je dat die bruine vriend veel over jouw gezondheid zegt?! Lees snel verder en check wat je grote boodschap jou vertelt!

Welke vorm heeft jouw drol?

Poep is er in allerlei soorten en maten. Van harde keuteltjes tot een waterige smurrie. Maar wat is nou gezonde kak? Dat kun je uitzoeken met de Bristol Stoelgangkaart. Op deze kaart staan verschillende soorten poep. Welke poep heb jij?

Type 3 en 4 zijn het meest ideaal. Deze drollen komen er namelijk lekker soepel uit! Je hoeft je billen niet vaak af te vegen, want er blijft weinig plakken. Heb je type 1 of 2, dan is je poep wat dikker dan gemiddeld. En bij 5 tot 7 is het juist iets dunner. Als je lang last blijft houden van te dunne of te dikke poep, is het goed om even langs de huisarts te gaan. Maar geen zorgen! Meestal kan het worden opgelost door veel te bewegen, gezond te eten en genoeg te drinken.

Wat weet jij over poep?

Van mond tot kont

Hoe komt je poep eigenlijk in de wc terecht?! De reis begint in je mond. Daar vermaal je het voedsel met je kiezen. Via de slokdarm komt het eten in je maag terecht. Zure maagsappen zorgen ervoor dat het voedsel goed verteert kan worden. Dan gaat het naar de dunne darm, een hele lange slang van wel 6,5 meter! Hier worden de voedingsstoffen van het eten opgenomen door de darmwand. Daarna komt het prutje in de dikke darm, waar het water en zout eruit wordt gehaald. Er wordt een drol gevormd. Ten slotte gaat de poep naar de endeldarm. Is deze vol? Dan krijgen je hersens een seintje dat je naar de wc moet. Vervolgens komt de drol uit je achterste ter wereld!

Foutje gezien? Laat het ons weten!