ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Misschien heb je deze vraag al voorbij zien komen op onze Instagram. Hij heeft alleen wat meer uitleg nodig en daarom leggen we hem hier uitgebreid uit. Let goed op, want zwaartekracht is een lastige kwestie!

Hoe werkt zwaartekracht

Zwaartekracht is een kracht die alles om zich heen naar zich toe trekt. Je kunt de aarde vergelijken met een bowlingbal in het midden van een trampoline. Als je ergens op de trampoline een knikker legt, rolt hij gelijk naar de bal toe. Zo werkt het ook in de ruimte. Alles wat binnen een bepaalde afstand van een heel zwaar object ligt, wordt daardoor aangetrokken. Maar ligt de knikker ver genoeg, dan blijft hij liggen. Als je dus ver genoeg van de aarde bent, blijf je zweven.

Supersnelle zwevers

Maar let op, want het wordt nog wat lastiger… De zwevende astronauten waar jij het over hebt zijn dichtbij genoeg om terug naar de aarde te vallen. Toch blijven ze zweven. Dat zit zo: het ruimtestation waarin ze zich in bevinden, probeert weg te komen van de aarde. Maar, met precies dezelfde snelheid wordt-ie naar de aarde toegetrokken. Dit is een snelheid van wel 28.000 kilometer per uur! Snap je het nog?

Constant vallen

Dusss… Er is wel zwaartekracht in de ruimte, maar in het ruimtestation bewegen de astronauten niet naar de aarde toe, maar om de aarde heen. Enne… misschien weet je het zelf niet, maar jij hebt waarschijnlijk ook weleens gezweefd! In een achtbaan bijvoorbeeld. Als je heel snel naar beneden ging met je karretje, zweefde je ook heel even.

Meer lezen?

Ben jij benieuwd wat de astronauten zien als ze op zo’n ‘vallend’ ruimteschip zitten? Lees dan het artikel de ruimte vanuit ISS. Hier zie je live beelden van de aarde vanuit ISS!

Zo Zit Dat 2

Heb jij de nieuwe Zo Zit Dat al gelezen? Deze maand staat hij vol met katten en andere leuke weetjes! Enne… Maak je daarna de quiz? Klik hier en test je kattenkennis.

Foutje gezien? Laat het ons weten!