ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

André Kuipers is in totaal meer dan 200 dagen in de ruimte geweest. Hoe cool is dat?! Vanaf 400 kilometer afstand bekeek hij onze aardbol en alles wat daarop gebeurde. In Zo Zit Dat 5 vertelt hij wat hij het allermooist van alles vond wat hij daar heeft gezien: het noorderlicht! Wat is dat en hoe ontstaat het? André Kuipers vertelt het je.

Zonnedeeltjes

André: “De zon straalt onzichtbare warmte- en lichtdeeltjes uit. Dat is heel erg fijn want anders zouden wij niet kunnen leven! Maar de zon straalt ook deeltjes uit die wél zichtbaar zijn. Dit zijn de kerndeeltjes van atomen.” Poeh, André dat klinkt best ingewikkeld. De knappe kop bedoelt hiermee: de kerndeeltjes van de kleinste deeltjes waaruit materiaal bestaat.

Radioactief

Die zichtbare deeltjes noemen we ook wel zonnewind. De astronaut vertelt er ook gelijk bij: “Dat is best gevaarlijk spul. Die deeltjes zijn namelijk radioactief en die kunnen je ziek maken. Maar gelukkig hebben wij een dampkring. Deze kring beschermt ons tegen gevaarlijke straling uit de ruimte. De aarde heeft ook een magneetveld dat de straling vasthoudt en afbuigt van de aarde.” Behoorlijk belangrijk dus, dat magneetveld. Maarre… hoe komen we daar eigenlijk aan?

Noord- en Zuidpool

Ook daarop weet André het antwoord. “Doordat de kern van de aarde anders draait dan de aardkorst ontstaat er een magneetveld om de aarde.” Aha. En nu willen we graag meer weten over het Noorderlicht. Hoe zit dat nou? “Een magneet heeft een Noordpool en Zuidpool. Om de magneet heen lopen altijd magneetlijnen van de Noordpool naar de Zuidpool. Ook om de aarde heb je dus van die magneetlijnen. Die lijnen lopen van de Noordpool naar de Zuidpool. De deeltjes van de zon worden opgevangen en afgebogen door dit magneetveld. Een deel van die magneetjes komt in de dampkring terecht en daardoor gaat de lucht gloeien.”

Noorderlicht: feestelijke gordijnen

Ja, nu komen we ergens. André: “Als de lucht op die manier gloeit, kleurt hij groen of rood. Dat is het Noorder- of het Zuiderlicht! Dit gebeurt op 80 tot 400 km boven de aarde en dat zien wij als enorm gloeiende gordijnen. Heel vet om te zien.” Maar dit gloeien gebeurt niet elke dag. Het is namelijk afhankelijk van de stand van de zon en de deeltjes die op dat moment in de lucht zijn.

In de ruimte

“Als astronaut in de ruimte zie je het noorderlicht niet van boven maar vanaf beneden. Wij vliegen daar overheen, dus wij zien bewegende groene tapijten.” André vertelt dat het heel sprookjesachtig is om te zien. Maar stiekem is het ook wel een beetje spookachtig omdat het gevaarlijk is. Dat komt door die radioactieve deeltjes.

De nieuwste Zo Zit Dat

Wil je nou nog meer gave ruimteverhalen lezen? Dat kan! In de nieuwste Zo Zit Dat betreed je de magische ruimte met bijzondere weetjes en raadsels. Wil jij weten waar aliens vandaan komen? Check hem dan snel! Ook kun je de Doordenker maken en hier invullen. Wie weet win jij dan een te gekke prijs.

Meer en meer

Vind je Zo Zit Dat nou een tof blad en wil je graag een bijpassend abonnement afsluiten? Geen probleem! Hier kun je het perfecte abonnement kiezen.

Foutje gezien? Laat het ons weten!