ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Fred duikt deze week in de wereld van cybersecurity! Dat is een moeilijk woord en heeft alles te maken met wachtwoorden en andere trucjes om je pc of laptop te beschermen. Lees snel verder en ontdek hoe jij veilig blijft op het internet en ontdek welke trucjes Fred zelf gebruikt.

Bescherm jezelf

Een goed wachtwoord is natuurlijk superbelangrijk. Daar heeft Fred je al eens iets over verteld. Vergeten? Check het artikel hier. Als je een sterk wachtwoord hebt, denk je misschien dat je goed zit. Maar dat is niet waar. Hackers zijn namelijk heel erg handig. Om zeker te weten dat je account veilig is, kun je het beste nog wat trucjes uit de kast halen!

Multiwattes?!

Deze beveiligingstrucjes noemen we multi-factor-authentificatie. Pfoe, wat een moeilijk woord. Gelukkig kunnen we het afkorten naar MFA. MFA is een methode om op meerdere manieren te controleren of de persoon die inlogt ook daadwerkelijk de eigenaar van het account is. Er zijn vijf factoren die je kunt gebruiken om je account te beveiligen.

Check, check, dubbelcheck

De eerste manier is dat de server je vraagt naar iets wat je weet. Dit kunnen je wachtwoord en gebruikersnaam zijn, maar ook je pincode. Goed onthouden dus!

Verder kan jouw echtheid ook gecheckt worden met iets wat je hebt. Er kan dan bijvoorbeeld gevraagd worden om met je telefoon iets te accepteren voordat je verder mag. Dit hoeft trouwens niet altijd een smartphone te zijn. Er kan ook gevraagd worden om een emailadres of pasje.

Daarnaast wordt er gekeken naar wie jij bent. Mobiele telefoons hebben tegenwoordig gezichtsherkenning en kunnen je vingerafdruk scannen. Deze zijn natuurlijk bij elke persoon uniek en zijn dus erg betrouwbaar.

Een andere manier om te controleren of er niemand anders op jouw account inlogt is om te vragen of je iets wilt doen. Zo moet je bijvoorbeeld weleens aangeven op welke foto’s stoplichten staan. Of je krijgt de taak om een gekke rekensom op te lossen. Zo wordt er gecheckt of je een echt mens bent en geen robot.

De laatste methode gaat om het bepalen van je locatie. Banken houden goed in de gaten waar je bent als er geld van je rekening wordt afgeschreven. Als er iemand vanuit Dubai betaalt met jouw pas terwijl jij in Nederland bent, weten ze dat het foute boel is.

Hackle de hackers

Bij MFA worden er dus meerdere manieren met elkaar gecombineerd. Een bekend voorbeeld is een pinpas (iets dat je hebt) die gecombineerd wordt met een pincode (iets dat je weet). Er wordt geadviseerd om altijd meerdere methoden te gebruiken. Dan is de kans het grootst dat je hackers tegenhoudt. Een wachtwoord achterhalen is namelijk best makkelijk. Het wordt pas echt lastig voor hackers als ze andere stappen moeten doorlopen. Zorg dus altijd dat je dubbel beschermd bent!

Scoor Zo Zit Dat 4 nu

Heb jij Zo Zit Dat 4 nog niet gelezen? Geen zorgen, je kunt hier het nieuwste nummer kopen. Enne, wil jij er zeker van zijn dat je geen nummer meer mist? Zorg dan dat je een abonnement neemt. Daarmee krijg jij Zo Zit Dat elke maand thuisbezorgd.

Antwoord op Freds doolhof

Heb jij gezien hoeveel en welke MFA’s Fred gebruikt? Hier is het goede antwoord!

Oplossing Cyberwijzer 042022