ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de nieuwste Zo Zit Dat las je de vraag van Lotte. Ze vroeg zich af hoe het leven zou zijn als de aarde een andere vorm had. Daar is ze niet alleen in. Al heel lang stellen wetenschappers zich deze vraag. Er is zelfs onderzocht hoe het leven zou zijn op een donutvormige aarde! Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Het leven op een donutvormige aarde

Er zijn veel experimenten gedaan naar alle mogelijke vormen die planeten zouden kunnen hebben. Zo kwamen onderzoekers na een tijdje ook bij de wiskundige vorm torus uit, beter bekend als de donut! Op zo’n donut-planeet werkt het allemaal net iets anders dan we gewend zijn op onze aardbol. Zo zal er minder zwaartekracht zijn. Dit betekent dat als je springt, het langer duurt voordat je weer op de grond komt. Het voelt dan net alsof je loopt op Mars! Dat is vooral als je aan de binnen- of buitenkant van de donut bent. Bovenop de donut heb je juist meer zwaartekracht en is het dus moeilijker om te springen. Het oppervlakte van de aarde trekt je namelijk naar zich toe.

Korte dag

Het bijzondere aan de donutvormige aarde is dat een etmaal (dag en nacht), maar drieënhalf uur duurt. Hij draait namelijk veel sneller dan de aardbol waar we op leven. Gek hè? Maar waarom draait hij dan zo snel? Volgens wetenschapper Michiel Rollier komt dit doordat alleen bij deze draaisnelheid de centrifugale kracht en de zwaartekracht in balans zijn.

Moeilijke woorden

Misschien heb je wel eens gehoord van zwaartekracht. Dit zorgt ervoor dat de maan en de aarde naar elkaar toe worden getrokken. De centrifugale kracht, ook middelpuntvliedende kracht genoemd, zorgt ervoor dat dat de planeten in een bocht vliegen. Deze twee krachten moeten even sterk zijn om te zorgen dat de maan en de aarde niet tegen elkaar botsen.

Lekker weertje

Ook met een donutvormige aarde zullen we nog steeds een maan hebben. Deze zal zich verplaatsen naar het gat van de donut en hier heen en weer bewegen. Aan de buitenkant van de donut krijgt de aarde genoeg zon en bestaan er seizoenen zoals we gewend zijn. Maar aan de binnenkant is het bijna altijd donker en koud. Dat komt omdat de zon deze plekken niet kan bereiken.

Kan zo’n donutvormige aarde dan echt?

Het is volgens wetenschappers bijna niet mogelijk dat donutvormige planeten uit zichzelf zouden ontstaan. En als dat wel het geval zou zijn, zouden ze waarschijnlijk uit elkaar spatten of toch weer samensmelten als een bol. Jammer hè?

Ook een vraag?

In de rubriek Joost mag het weten beantwoorden wij vragen van lezers! Heb jij ook een vraag? Stel hem dan hier. Wie weet vind je het antwoord binnenkort in Zo Zit Dat!

Meer lezen!

Benieuwd naar meer weetjes over het universum? Lees dan hier een artikel over de zon. Wil je alle ins en outs over vallende sterren weten? In dit artikel wordt alles aan je uitgelegd. Benieuwd hoe de wereld zou zijn als hij een vierkante vorm had? In ons nieuwste tijdschrift zoeken we het voor je uit!

Foutje gezien? Laat het ons weten!