ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In Zo Zit Dat 3 legt professor Curry je uit wat plastic precies is. Plastic is niet goed voor het milieu. Maar wist je dat er ook bioplastic bestaat? Dit is plastic dat afgebroken kan worden door de natuur. Cool hé. En wist je dat je dit gewoon in de keuken kunt maken? Hoe? Dat lees je in deze DIY plastic maken. 

Benodigdheden verzamelen

Voordat je aan de slag kunt moet je de benodigdheden bij elkaar verzamelen. Je hebt nodig: zetmeel, water, glycerol, een pannetje, een snijplank, een mixer, een bakvorm, een lepel en een volwassene.

Wacht eens even, de meeste benodigdheden ken je misschien wel. Maar… glycerol? Wat is dat?! Glycerol is een wateraantrekkende stof die zorgt voor stevigheid in het plastic. Deze stof kun je gewoon in een flesje kopen bij de drogist. Van zetmeel heb je misschien al weleens gehoord. Zetmeel is een stof die in aardappels zit. Je kunt het zetmeel zelf uit aardappels halen. Dit doe je door aardappelblokjes te mixen met water en vervolgens het zetmeel eruit te filteren. Maar het is natuurlijk veel makkelijker om het zetmeel in de winkel te kopen. Je vindt het bij de afdeling bakproducten.

Hoe ga je aan de slag?

Pak een pannetje en doe hier 250 ml water in. Nu kun je twee afgestreken eetlepels zetmeel bij het water doen. Doe hier vervolgens ook nog een eetlepel glycerol bij. Nu alles in het pannetje zit vraag je of de volwassene je even wil helpen. Samen brengen jullie het mengsel aan de kook op het vuur. Doe dit terwijl je met een lepel goed door het mengsel roert. Wel goed blijven roeren hoor, anders koekt het mengsel aan. Zie je het mengsel al dikker worden? Wanneer het mengsel begint te borrelen moet je nog drie minuten blijven roeren. Zijn de drie minuten voorbij? Zet het vuur dan maar uit en pak een leuke bakvorm. Giet hier het mengsel in en laat dit een hele dag en nacht staan. Even wachten maar!

Tadááááá! Na 24 uur wachten is je mengsel omgetoverd tot stevig plastic. Gaaf hé. Zo maak je dus je eigen plastic.

Hoe redden we het klimaat?

In de nieuwste Zo Zit Dat ontdek je hoe je kunt helpen om het klimaat beter te maken. Heb je altijd al willen weten hoe plastic uit de rivieren gehaald wordt? Of hoe snel het licht is? De nieuwe Zo Zit Dat legt het uit! Ook maak je in dit nummer kennis met de hemelkijker en het grootste landdier ter wereld.

Je dagelijkse dosis weetjes online

Heb jij nog niet genoeg van Zo Zit Dat? Check dan snel de Zo Zit Dat Instagram en TikTok. Hier vind je nog meer interessante weetjes, bijzondere foto’s en te gekke dingen om thuis te doen. Elke dag zet Zo Zit Dat iets verrassends voor jou online. Benieuwd wat we vandaag voor jou hebben? Ga snel naar Instagram of TikTok!

Foutje gezien? Laat het ons weten!