ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In Zo Zit Dat 3 las je al wat over dit wonderlijke dier: de Barreleye vis, ook wel de hemelkijker genoemd. Het is een heel apart beest, hij heeft namelijk een doorzichtig hoofd. Benieuwd hoe deze vis eruit ziet als hij zwemt? Lees dan vooral verder!

Hoe ziet de Barreleye eruit?

De Barreleye is een zeldzaam dier. Hij is daarom nog maar een paar keer vastgelegd op video. De beelden die je zo gaat zien zijn dus heel bijzonder. De vis is ongeveer 15 centimeter groot, dat is iets langer dan een geodriehoek. Hij heeft een doorzichtige schedel waardoor je de binnenkant van zijn hoofd kunt bekijken. Zo zie je bijvoorbeeld zijn diepliggende, groene ogen. Met deze ogen kan hij recht vooruit kijken, maar ook naar boven!

Nachtkijker

Door zijn doorzichtige schedel kan de Barreleye de kleinste beetjes licht opvangen. Het dier is namelijk vaak te vinden op dieptes van 400 tot wel 2500 meter, en daar is het nogal donker! Om zijn omgeving beter te kunnen zien, heeft de vis spiegels in zijn oogbollen. Deze reflecterende laagjes zitten achter het netvlies. Ze weerkaatsen het licht dat binnenkomt waardoor de barreleye ook bij minder licht goed kan zien.

Astronaut in de oceaan

Het grootste gedeelte van de dag besteedt de Barreleye door bewegingloos te drijven in de zee. Terwijl hij naar boven kijkt, wacht hij op zijn prooien. De vis wordt weleens vergeleken met een astronaut: hij zweeft namelijk in de totale duisternis en kijkt de hele dag naar de hemel.

Tijdens een duik kwamen onderzoekers van the Monterey Bay Aquarium de Barreleye tegen!

Meer zien?

Benieuwd naar meer bijzondere dieren? Lees dan ook het artikel over de Dikdik met zijn gekke geluid! Of lees dit artikel over gekke, nieuwe diersoorten.

De nieuwste Zo Zit Dat

De gloednieuwe Zo Zit Dat is vanaf nu in de winkel en online te krijgen. Je koopt Zo Zit Dat 3 hier! Wil je liever een abonnement op Zo Zit Dat, zodat je nooit meer iets hoeft te missen? Goed idee! Kies hier het abonnement dat bij je past.

Foutje gezien? Laat het ons weten!