ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Het wonderlijke wezen van deze maand is de superschattige quokka. Maarre.. een ander Australisch buideldiertje is ook te wonderlijk om over te slaan. De quokka heeft namelijk een bijzondere landgenoot die vierkante drollen draait. Whut?! Lees snel verder!

Vierkante drolletjes

De Australische wombat lijkt erg veel op de quokka, maar één ding hebben ze niet met elkaar gemeen: de wombat poept vierkante keutels! Waarom? Tja, daar hebben wetenschappers zichzelf jaren over achter de oren gekrabd. Maar na diepgaand onderzoek hebben ze dan eindelijk het antwoord. Het dieet van de wombat bestaat alleen uit gras. Wanneer dit gras door de darmen heen gaat, knijpen de darmwanden zich om de zoveel tijd samen. Net zoals hoe jij jouw handen samendrukt om een stukje klei te kneden. Door het samendrukken van de darmen vormen de keutels van de wombat zich tot vierkantjes. De manier waarop de darmen van de wombat samendrukken is uniek, daarom poept geen enkel ander dier vierkante drollen!

Een muurtje van keutels

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat de wombats goed gebruik maken van de vorm van hun keutels. Doordat ze vierkant zijn kunnen ze makkelijk blijven liggen op een vlakke grond. De wombat gebruikt zijn keuteltjes daarom ook om zijn territorium af te bakenen omdat de vierkante blokjes niet makkelijk kunnen wegrollen. Door de keuteltjes om zijn leefgebied te plaatsen houdt de wombat onuitgenodigde gasten uit zijn buurt!

Weten is winnen

Wist je dat je bij Zo Zit Dat heel makkelijk mee kunt doen aan de gaafste winacties? Blader snel naar de Doordenker op pagina 24. Los de rekenpuzzel op en stuur jouw antwoord in via Zozitdat.nl. Je maakt direct kans om te winnen. Makkie! Deze maand maak jij kans op het ’30 Seconds Junior’ bordspel! Weet jij binnen 30 seconden vijf woorden uit te leggen zonder in lachen uit te barsten? Dan is dit spel echt wat voor jou! Vergeet ons trouwens ook niet te volgen op Instagram. Hier geven we regelmatig de tofste prijzen weg tijdens Verboden te Vervelen op vrijdag.

Foutje gezien? Vertel het ons!