ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de rubriek Hoe dan?! beantwoorden we elke maand een vraag van een bekend iemand. Deze maand lees je in Zo Zit Dat de vraag van Stien Edlund. Maar ze heeft nog een vraag over koala’s. Stien: “Hoe gaat het met de koala’s die zijn gered uit een bosbrand? Dat zoeken we uit!

Stien, wat heb jij met koala’s?

“Vorig jaar rond deze tijd hoorde je zoveel slecht nieuws over koala’s. Door de bosbranden in Australië raakten veel van deze dieren gewond. En omdat er zoveel bomen afbrandden bleef er ook weinig eten over voor de koala’s in het verbrande gebied. Ik heb toen een koala geadopteerd die gered was uit de bosbrand. Nu ben ik heel erg benieuwd hoe het gaat met de geredde koala’s!”

Brand in Australië

Om te beginnen bij het begin, wat is er gebeurd in Australië? Elk jaar zijn er rond december, januari en februari grote bosbranden in Australië. Vorig jaar waren die zo lastig onder controle te houden, dat veel dieren in de problemen kwamen. Ze moesten vluchten, maar koala’s kunnen dat niet zo goed. Die kruipen vaak hoog in de boom, waar ze natuurlijk allesbehalve veilig zijn. Veel koala’s (en andere dieren) overleefden de bosbranden niet, maar gelukkig werden er ook een heleboel gered.

Koala’s in de opvang

Als een koala gered werd, kwam die terecht in een speciaal dierenziekenhuis of koalaziekenhuis. Daar werd-ie eerst goed onderzocht door de dierendokter. Hoe erg zijn de brandwonden? Hoe sterk is de koala, heeft hij of zij bijvoorbeeld weinig kunnen eten door alle bosbranden? En ze checken ook of er bijvoorbeeld een baby in de buik zit. Als de dokter precies weet hoe het met het beestje gaat, worden eerst de wonden behandeld en krijgt het beestje wat hij nodig heeft. Vaak is dat ook eten. Omdat een koala alleen maar eucalyptusblaadjes eet, proberen ze het beestje dat te voeren. Een dokter zegt dan ook: “Een groot gedeelte van de tijd ben ik takken aan het afsnijden om naar de beestjes te brengen.”

Als een koala weer beter is

Vaak blijven koala’s wel een paar maanden in zo’n ziekenhuis. Als ze zijn aangesterkt krijgen ze van de dokter een zender en een check om te kijken of ze wel helemaal gezond zijn. Daarna worden ze weer uitgezet in het wild. Dankzij de zender kan de dokter dan in de gaten houden waar de beestjes naartoe gaan. Gaan ze weer terug naar het verbrande gebied en is er daar nog genoeg eten voor ze? Of zoeken ze een nieuwe plek? Dankzij deze informatie weten de dokters waar ze koala’s het beste kunnen uitzetten.

Wat betekent het als je een koala adopteert?

Een koala is natuurlijk geen huisdier, dus het beestje adopteren betekent niet dat je ‘m mag hebben. Als je een koala adopteert geef je een heel jaar lang geld aan de organisatie die het aanbiedt. Vaak krijg je dan een officieel certificaat waarmee je kunt laten zien dat jij het dier hebt geadopteerd. Het geld gaat dan niet alleen naar dat specifieke dier. Vaak wordt het uitgegeven aan alle dieren van het ziekenhuis en ook aan de dieren die nog in het wild leven. Dankzij het geld kan er meer onderzoek worden gedaan, waardoor de koala’s in het wild ook een veiliger en beter leven kunnen krijgen.

Meer Australië

Koala’s leven alleen in Australië, en wist je dat dit gigantische land vol zit met bijzondere dieren en landschappen? Je leest er alles over in Zo Zit Dat 1. Heb jij die nog niet thuis ontvangen? Geen zorgen, je bestelt er hier een via Lossebladen.nl of je kunt een abonnement nemen. Dan hoef je de komende nummers niet te missen!