ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Het vogeltje met de grappige kuif in de ‘Ongelooflijk maar waar!’ is een klein brutaaltje. De mees plukt de haren uit levende wezens om een nestje mee te bouwen. Meestal lukt het ’m om dit onopgemerkt te doen, maar niet altijd… Lees snel verder en zie de kuifmees in actie!

Huisje bouwen

Vogels gebruiken van alles om een nestje mee te bouwen. Je hebt vast wel eens een duif gezien met een snavel vol takjes of een merel opzoek naar stevige blaadjes. De meeste vogels zijn niet heel kieskeurig en gebruiken takjes, blaadjes, grassprietjes en andere materialen die ze onderweg tegenkomen. Waaronder ook losse veren en uitgevallen haren om een warm nestje mee te vormen.

Lekker vachtje

De kleine kuifmees gaat nog een stapje verder met het verzamelen van bouwmateriaal. Hij gebruikt het liefst plukjes haar om zijn nestje mee te bouwen, enne… ’t vogeltje is niet bang om die haren van andere dieren te stelen. Zelfs van dieren die veel groter zijn dan de kuifmees zelf, zoals katten, honden en wasberen. Waarom ’t vogeltje de haren uit de levende dieren plukt is weten onderzoekers nog niet. Ze denken dat de geur die op de haren zit wordt gebruikt om andere dieren af te schrikken als die te dicht bij het nest komen.

Zo’n brutaal beest moet je zien! In dit filmpje zie je hoe de kleine kuifmees op jacht gaat naar de heerlijke, warme haren van een wasbeer. Maar of die daarvan gediend is…

Zo Zit Dat 2021

Wat is er fijner dan op de bank een Zo Zit Dat lezen op een koude dag? Een hele stapel Zo Zit Dat’s lezen natuurlijk! Heb jij alle nummers van 2021 verzameld? Dan ben jij dit jaar nóg slimmer geworden! Maarre… je hoeft gelukkig niet lang te wachten op de nieuwste weetjes, gekste feitjes en leukste puzzels: de eerste Zo Zit Dat van 2022 ligt al op 15 december in de winkel! Wil jij volgend jaar geen enkele Zo Zit Dat missen? Dan is het tijd om een abonnement af te sluiten!

Foutje gezien? Vertel het ons!