ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Op de poster van deze maand zie je een wel heel vriendelijk diertje. Het is een vuurjuffer die vrolijk naar je zwaait. Maarre… wat is dat eigenlijk voor beestje? En zijn ze wel zo vriendelijk als het diertje op de poster? Lees snel verder en ontdek ’t!

Meester over alle viertwee de elementen

De vuurjuffer behoort tot de familie van de waterjuffers. Het beestje lijkt erg veel op een libelle en heeft veel dezelfde kenmerken. Het is een insect met een lang, dun lijfje en spitse vleugeltjes. De libelle en de vuurjuffer zijn dan ook familie, maar de twee zijn wel van elkaar te onderscheiden. Als de vuurjuffer zit te rusten op een grasspriet, klapt het dier zijn vleugeltjes in, de libelle houdt zijn vleugeltjes juist gespreid. Naast de vuurjuffer bestaan er nog een heleboel soorten waterjuffers, maar voor zover bekend bestaan er geen aarde- of windjuffers!

Rood is het nieuwe blauw

De meeste juffers in de waterjuffer-familie zijn felblauw van kleur. Alleen de vuurjuffer en zijn neef de koraaljuffer hebben een vurig rood lijfje. Maarre.. de vuurjuffer op de poster lijkt geel? Als je goed kijkt zie je zijn dunne, rode lijfje op de achtergrond. De kleuren van de juffers kunnen nog weleens van elkaar verschillen: zo is een vuurjuffer niet altijd helemaal rood, maar is soms ook deels geel of oranje. Hetzelfde zie je ook bij de waterjuffers: de azuurwaterjuffer heeft zwarte streepjes op zijn blauwe lijfje.

Een vrolijke verschijning

De insecten houden zich voornamelijk bezig met het voortplanten en zichzelf beschermen tegen hongerige vogels. En ja hoor, de juffers zijn écht precies zo vriendelijk als ze eruit zien. Ze kunnen weinig kwaad, het insect kan niet steken of de natuur beschadigen. Zit er een juffer in jouw tuin? Dan is dit een groot compliment. Zowel juffers als libelle vinden het namelijk het fijnst in de buurt van schoon water en een groene natuur!

Een muur vol posters!

Vind je het leuk om meer te leren over de dieren op de Zo Zit Dat-posters? Check dan elke maand even de website. Een paar weken geleden was het de beurt aan de lachende leeuw! Maak van jouw kamer een prachtplek met alle posters. Elke vier weken vind je er weer één in een kersverse Zo Zit Dat. Zeker weten dat je alle Zo Zit Dat’s ontvangt? Scoor nu een abonnement en mis er geen een!

 

Foutje gezien? Laat het ons weten!