ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

ISS (International Space Station) is een supergroot ruimtestation dat rondjes draait om de aarde. Hij beweegt megasnel, want over zo’n uurtje doet hij maar anderhalf uur! Op het ruimtestation voeren astronauten van over de hele wereld wetenschappelijke onderzoeken uit.

Steeds groter

De eerste bouwsteen van ISS werd in 1998 de lucht ingeschoten. Dit onderdeel heette Zarya en was ongeveer 13 meter lang en 4 meter breed. Doordat er steeds meer astronauten onderzoek kwamen doen, werd het station steeds groter. Inmiddels is hij al 100 meter lang en 80 meter breed. Dat is net zo groot als een voetbalveld! Vanaf de aarde kun je hem tijdens een heldere nacht spotten! Met de app Heavens-Above kun je hem volgen. Je herkent hem in de lucht aan een fel lichtje dat snel vooruit gaat.

Wat gebeurt er in de ruimte?

De wetenschappelijke onderzoeken die de astronauten aan boord doen, hebben al veel opgeleverd. Eén van die handig dingen is een waterzuiveringssysteem. In het ruimtestation is het water namelijk niet oneindig. Er moet dus water hergebruikt worden. Met het systeem kunnen astronauten water van hun plas en zweet maken. Getsie! Als dat maar goed gezuiverd is…

Waanzinnig uitzicht

De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers is twee keer naar ISS geweest. Op zijn blog vertelt hij dat hij erg onder de indruk was van het uitzicht vanaf het ruimtestation. “Je ziet altijd wel ergens bliksemflitsen, vuren van olievelden, noorderlicht, de enorm felle lampen van vissersschepen en natuurlijk de steden, dorpen en wegen die oplichten in een gouden gloed.”

Benieuwd hoe de aarde er vanaf ISS uitziet? Klik dan op het onderstaande filmpje en zie de live beelden!

Uitzicht vanuit ISS

Uitzicht vanuit ISS

Winnen

Wil jij astronaut worden en dit uitzicht met je eigen ogen bekijken? Dan heb je nog een lange weg te gaan, maar wij kunnen je wel helpen om een beginnetje te maken! Beantwoord de prijsvraag en misschien win jij dan wel het boek ‘Hoe word ik astronaut?’.

Meer zien?

Wil je meer lezen over technische snufjes? Lees dan het artikel over de man die kleuren kan horen. Neil Harbisson is zijn hele leven al kleurenblind. Door zijn zelfgemaakte ingebouwde antenne, kan hij alle kleuren die hij ziet, omzetten naar geluid. Heel gek, maar wel super vet! Wil je meer lezen over de ruimte? Lees dan het artikel over de supersterke robotarm die Andre Kuipers mee de ruimte in nam.

Foutje gezien? Vertel het ons!