ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Hoe is taal ontstaan? Dat is een vraag waar wetenschappers nog niet helemaal over uit zijn. Doordat de oudste taal niet opgeschreven is, is het ook lastig om de sporen ervan te vinden. Toch hebben onderzoekers een manier gevonden om het uit te zoeken.

Evolu… Evola… Evowatte?

Over het ontstaan van taal zijn verschillende ideeën. Maar een ding is wel duidelijk: taal is geëvolueerd. Dit is een lastig woord. Het betekent eigenlijk dat taal niet door één iemand opeens is uitgevonden, maar dat het door de tijd heen is ontwikkeld.  

Wie begon het eerst met praten?

Onze voorouders liepen op handen en voeten, zoals sommige apen nog steeds doen. Maar op een gegeven moment veranderde hun lichaam waardoor de mens rechtop ging lopen. Vanaf dat moment waren hun handen vrij en konden zij gebaren maken. Bij die gebaren maakten zij dan ook geluid. Aan het begin waren dit een paar kreten, maar naar verloop van tijd evolueerde dit tot woorden die iedereen begreep. 

Wanneer begonnen ze met praten?

Omdat de eerste kreten niet echt als praten kunnen worden gezien en omdat je taal niet in fossielen terug kunt vinden, is dit lastig te onderzoeken. Wat wetenschappers wel hebben gevonden zijn grottekeningen. Op het moment dat mensen met elkaar gingen communiceren gingen zij hoogstwaarschijnlijk ook tekenen. Hierdoor schatten wetenschappers in dat taal wel één tot twee miljoen jaar geleden is ontstaan.

Zijn alle talen ontstaan uit één taal?

Het antwoord hierop weten knappe koppen nog niet. En het wordt ook steeds lastiger om hierachter te komen omdat talen nog steeds evolueren. Sommige talen lijken wel veel op elkaar. Zeker als je kijkt naar de oudste vormen ervan. Deze talen behoren dan tot dezelfde taalfamilie. Nederlands, Duits en Engels stammen af van de west-Germaanse taalfamilie. 

Benieuwd wat de eerste Nederlandse zin ooit is? Check dan nu deze video!

De eerste Nederlandse zin

Meer zien?

Vond je dit een leuk weetje? Zo Zit Dat verrast je elke maand met nieuwe weetjes in het blad en wist je dat je op deze site ook superleuke video’s vindt? Ontdek hoe de heremietkreeft verhuist of check hoe de tien meter grote pop MOCCO beweegt. Wil je meedoen aan een winactie? Dat kan! Bij onze nieuwe winactie maak  je kans op 4 tickets voor DierenPark Amersfoort. 

Foutje gezien? Laat het ons weten!