ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Van 24 augustus tot en met 5 september waren de Paralympische spelen. Dit jaar speelde het sportfestijn zich af in Tokyo, waar deze zomer ook de Olympische spelen waren. Topsporters over de hele wereld kwamen op deze spelen hun land vertegenwoordigen met allemaal één doel: die gouden Olympische medailles winnen.

Zijn Olympische medailles echt goud?

Nee helaas, de gouden medaille bestaat niet helemaal uit echt goud. Dit zou veel te duur zijn. Slechts één procent van een gouden Olympische medailles is goud, de rest is zilver. Dit kleine laagje goud kost al 300 euro! De zilveren medaille is wel helemaal van zilver gemaakt en de bronzen medaille bestaat voor 95 procent uit koper en voor vijf procent uit zink. 

Meer dan alleen een medaille

Waarom zouden sporters nou een gouden medaille willen die niet eens helemaal goud is? Nou dat komt doordat ze niet alleen een medaille krijgen… Naast de Olympische medailles krijgen de winnende sporters een bonus, een bezoek aan de koning en natuurlijk de eer! De bonus verschilt per land. In singapore is dit bedrag het hoogste, namelijk 620.000 euro. In Nederland krijg je 30.000 euro voor goud, 22.500 euro voor zilver en 15.000 euro voor brons. Er zijn ook landen waar je geen bonus krijgt, namelijk in Groot-Brittannië, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Zweden.

Duurzame medailles

Dit jaar is Japan veel bezig geweest met duurzaamheid. De Olympische medailles zijn dit jaar gemaakt van gerecyclede mobiele telefoons en andere apparaten die zijn verzameld uit heel Japan. Hiervoor is wel 80.000 ton aan apparaten opgehaald! De 98 podia die gebruikt worden voor de medaille uitreikingen zijn gemaakt van gerecycled plastic. De bedden en prullenbakken zijn gemaakt van oud karton.

Het ontwerp

Het ontwerp van de Olympische medailles moet aan een aantal vaste eisen voldoen. De Griekse Godin Nike (de godin van overwinning) moet samen met het Olympisch stadion te zien zijn, de Olympische ringen moeten erop en de officiële naam van het evenement die elk jaar verschilt. De medaille heeft altijd hetzelfde basisontwerp. Dit is een gepolijste steen en staat symbool voor de sporters die na heel veel werk uitgroeien tot topsporters. 

Medaille record!

Op de Olympische spelen van dit jaar verbrak Nederland haar eigen medaille record! In totaal heeft het Nederlandse team namelijk 36 medailles binnengehaald, waarvan tien gouden, twaalf zilveren en veertien bronzen. We behaalden hiermee de zevende plek. De Verenigde Staten heeft met 113 medailles de Olympische spelen 2021 gewonnen. Op de Paralympische spelen heeft Nederland 25 gouden Olympische medailles behaald en heeft China met 96 gouden Oplympische medailles gewonnen.

Meer zien? 

Heb je nog niet genoeg van de Olympische spelen gezien? Lees dan het artikel over MOCCO de bewegende reuzenpop die speciaal voor de Olympische spelen is gemaakt. En wil jij je kennis testen over de Paralympische spelen? Doe dan de Paralympische spelen quiz in de Zo Zit Dat 10. Wil je meer lezen over duurzaamheid? Ga dan naar het online artikel ‘milieu tips van Zo Zit Dat-lezers’. Heb jij zelf nog tips milieu tips? Stuur ze dan hier in! 

Foutje gezien? Laat het ons weten!

(Foto: The Olympic Committee)