ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Fred duikt voor jou de komende tijd in de wereld van blockchain en bitcoins. Daar valt namelijk superveel over te vertellen. In de vorige cyberwijzer vertelde Fred je alles over blockchain. Het tijd om nog dieper in de techniek te duiken. Hoe kom je eigenlijk aan bitcoin?

Weet je nog wat blockchain is? Nee? Lees hier cyberwijzer #6 terug! Of scroll door naar onder dit artikel. Zo. Weet je het weer? Lees maar gauw verder.

Bitcoin markten

Er zijn meerdere manieren om aan bitcoin te komen. Maar de makkelijkste manier: gewoon kopen op de markt! Of nou ja, geen gewone markt natuurlijk. Bij jou in de stad zal geen kraam staan die verse bitcoins verkoopt! Voor digitale munten zoals bitcoin bestaan er digitale markten. Ben je weleens op vakantie gegaan buiten Europa? Daar kan je meestal niet met euro’s betalen. Je ouders moeten langs een wisselkantoor om hun euro’s te wisselen voor het geld waarmee in dat land betaald wordt. Bitcoin is eigenlijk de munteenheid van het internet. En dus moet je eerst naar een digitaal wisselkantoor om het geld om te wisselen. Je geeft je geld in euro’s aan een wisselkantoor en dat kantoor geeft je er weer bitcoin voor terug.

Mijnwerkers

Een andere manier om aan bitcoin te komen heet ‘minen’. Zoals je in de vorige Cyberwijzer las, werkt bitcoin op blockchain, een groot netwerk van computers waar alle bitcoin worden opgeslagen. Hoe uitgebreider dat netwerk is, hoe meer computerkracht er nodig is om het hele verslag bij te werken. En dat is wat miners doen. Die zetten hun computerkracht in voor het zware rekenwerk dat bij de blockchain hoort. Maar dat doen ze echt niet alleen om de rest te helpen hoor. Ze kunnen er ook wat mee verdienen! Per nieuwe schakel die aan de blockchain wordt toegevoegd wordt er namelijk een beloning uitgedeeld. Bitcoin! Wie die beloning krijgt, dat is een loterij. Maar hoe meer computers jij mee laat rekenen, hoe groter de kans dat je wint! Daarom bundelen veel miners hun krachten. Helaas moeten ze dan ook de beloning delen…

 

Cyberwijzer #6 Alles over blockchain

Cyberwijzer lees je elke maand in Zo Zit Dat. Koop jouw exemplaar via Lossebladen.nl

Foutje gezien? Vertel het ons!