ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Fred duikt voor jou de komende tijd in de wereld van bitcoins. Daar valt namelijk superveel over te vertellen. Weet jij bijvoorbeeld wat een blockchain is? Ontdek ’t snel!

Je leent in de klas een boek uit aan je klasgenootje. Je klasgenootje vergeet dat hij een boek van je heeft geleend. Als je je boek terug vraag, weet hij van niks. Je kunt dus fluiten naar je boek. Als een ander klasgenootje met je van boek wil ruilen, vind je dat alleen oké als de meester het weet. Maar de meester is een beetje vergeetachtig. Om te zorgen te zorgen dat er nooit meer een boek kwijtraakt, maak je met je klas een leenlijst die op de deur hangt. Daarop staat precies wie met wie geruild heeft en welk boek aan het lezen is. Zo raakt er nooit een boek kwijt!

Van ruilen komt…

Zo’n uitruil noem je ook wel een transactie. Bij een transactie gaat het om een uitwisseling van iets belangrijks door twee partijen. Om te onthouden dat er transactie is geweest moet er ergens genoteerd worden waarom het om ging. Dat kan bijvoorbeeld in een database, net zoals de leenlijst in de klas.

Maar wat is dan een blockchain?

Een blockchain is een nieuw soort digitale database waarin transacties worden opgeslagen. Dat gebeurt op een speciale manier. Alle informatie over de transactie wordt in blokjes opgedeeld. Die worden versleuteld in een groot netwerk van computers opgeslagen. Een nieuw blokje heeft altijd informatie over het vorige blokje bij zich. Zo ontstaat er een superlange ketting van informatie!

Niet te breken

De leenlijst op school hangt alleen in de klas, maar een blockchain kun je overal ter wereld bekijken. Er zijn meerdere computers die allemaal een kopie van de database hebben. Als er iets wijzigt in de database, dan wordt dat gelijk aangepast op alle computers. Iets aanpassen kan niet zomaar. Om de ketting te ‘openen’ heb je de juiste code nodig. Daardoor kunnen slechteriken niet rommelen in de database of een foute transactie doen. Voor buitenstaanders is de ketting dus niet te breken.

Meer weten?

Wat hebben Pokémonkaarten met blockchain te maken? Kleine hint: ze helpen je het nóg beter te begrijpen. Check deze maand in de strip CyberWijzer in Zo Zit Dat! Heb jij ’m nog niet thuis ontvangen? Je scoort ’m hier!

En wat doen bitcoins met blockchain? Dat lees je de volgende keer. Lees in de tussentijd hier meer over cookies, want daar vertelde Fred de vorige aflevering over.

 

Foutje gezien? Vertel het ons!