ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Je hebt in Zo Zit Dat al heel veel kunnen leren over schaken. Hoe de stukken bewegen, hoe je moet slaan en hoe je iemand schaak kunt zetten. Heb je het al een beetje onder de knie? Tijd om je schaakspel naar een nieuw niveau te tillen met deze schaakregels. Lees snel verder!

Even opfrissen

Fris je kennis over schaken even op en kijk deze video. Daarin wordt nog eens haarfijn uitgelegd hoe je stukken over het schaakbord mogen bewegen.

 

Rokeren kun je leren

Normaal gesproken mag je bij het schaken maar één stuk per beurt verplaatsen. Dat wist je al. Maar er is één uitzondering op die regel en die noemen we de “rokade”. Bij deze zet mag je de koning en de toren tegelijk verplaatsen. Dat werkt als volgt.
Bij het rokeren (dat spreek je uit als roo-keer-en) zet je je koning twee stappen naar links of naar rechts. De toren springt dan als het ware óver je koning heen en komt precies aan de andere kant naast de koning terecht. Deze sterke zet gebruik je om je koning uit problemen te helpen óf om je toren in het spel te betrekken. Omdat deze zet zo sterk is zitten er een paar strenge voorwaarden aan.

  • Je mag alleen rokeren als je koning en toren nog op hun beginpositie staan en nog niet zijn bewogen.
  • Er mogen geen schaakstukken van jezelf of je tegenstander tussen de koning en de toren in staan.
  • Je koning mag niet schaak staan op het moment dat je wilt rokeren.

Als je aan ál deze voorwaarden voldoet kun je rokeren. Zo zie je maar. Rokeren kun je leren!

En passant

Je hebt geleerd dat pionnen alleen schuin mogen slaan. Dat is meestal waar. Maar ook op deze regel vind je één uitzondering. Die heet: En passant slaan. Wanneer een pion in z’n beginpositie staat mag je kiezen: zet je ‘m één of twee velden vooruit. Stel nou dat jij met één pion ver vooruit bent gelopen. Als je tegenstander één plek vooruit gaat vanaf z’n beginpositie kun je hem meteen slaan. Maar bij twee velden vooruit staat-ie veilig naast je! ‘Lekker puh’, hoor je ‘m al zeggen. ‘Een pion kan alleen maar schuin slaan!’ Dacht het niet, daar gaat deze uitzondering precies over! En passant betekent in het Frans “in het voorbijgaan”. En passant slaan betekent dus: in het voorbijgaan slaan. Deze regel houdt in dat je alsnog de pion van je tegenstander mag slaan wanneer hij op de manier naast je komt te staan. Zo word je dus beloond voor het aanvallende spel van je pion!
Let goed op! Dit mag alleen wanneer je tegenstander uit zijn beginpositie twee velden naar voren gaat. En je moet meteen de beurt daarna slaan. Wacht je nog een beurt? Dan is de uitzondering voorbij en mag je de pion niet meer en passant slaan.

Zo Zit Dat 9

Meer artikelen, filmpjes en feitjes lezen over de onderwerpen van Zo Zit Dat 9? Dat doe je hier! Heb je Zo Zit Dat 9 nog niet gelezen? Koop ‘m dan snel! Heb jij alles van Zo Zit Dat al verslonden? Neem dan een abonnement! Dan ontvang je alles van Zo Zit Dat automatisch thuis.

Foutje gezien? Vertel het ons!