ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Op veel plekken wordt vandaag Keti Koti gevierd. Een feestdag, maar vooral ook een herdenkingsdag. Vandaag vieren we namelijk dat Nederland op 1 juli 1863 de slavernij officieel afschafte. Toch klopt die datum niet echt. Hoe dat zit? Lees snel verder!

Slavenhandel

In het Afrikaanse land Ghana staat een groot fort. Fort Elmina heet het. 400 jaar geleden werden er hele dorpen uit Ghana in dit fort opgesloten, waarna ze in grote schepen naar de andere kant van de oceaan werden gebracht. Hier moesten de mensen werken op plantages waar suiker, koffie en andere dingen werden gemaakt. Ze waren tot slaaf gemaakt. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar die mensen werden dus gezien als het bezit van iemand anders. Ze hadden zelf helemaal niks meer.

Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’

Afschaffing van de slavernij

De slavernij duurde honderden jaren voort. Maar op den duur voelden mensen zich toch niet meer zo lekker bij het idee. Steeds meer landen schaften de slavernij af, zoals Engeland in 1808. In Nederland duurde dat nog veel langer. De reden? Geld. Nederland verdiende bakken met geld dankzij de producten die slaven maakten en ook met de slavenhandel zelf. Dat maakte het leven in Nederland, ver weg van de plantages, wel erg makkelijk. Onder druk van andere landen, besloot Nederland – als een van de laatste landen – toch om te stoppen met de slavernij. Pas op 1 juli 1863 werd de slavernij eindelijk afgeschaft.

Of toch niet?

Nou ja, op papier dan. In het echt was het leed voor de slaven nog lang niet voorbij. Zij moesten nog tien jaar doorwerken voor de slavenhouders. En toen ze in 1873 dan eindelijk echt vrij waren, hadden ze… niets. De slavenhouders kregen een vergoeding van 300 gulden per slaaf die ze hadden gehad, maar de slaven zelf kregen geen cent.

Keti Koti

Heel lang is er weinig aandacht geweest voor dit duistere verleden van Nederland. Gelukkig komt daar nu langzaam maar zeker verandering in. Zo vieren steeds meer mensen op 1 juli Keti Koti. Er worden bijeenkomsten gehouden bij slavernijmonumenten en eten mensen samen traditionele gerechten.

Officiele feestdag?

1 juli is in Nederland nog geen officiele feestdag. Vind jij dat dat wel moet? En waarom wel of waarom niet? Laat het ons weten!

 

Foutje gezien? Laat het ons weten!