Inklapbare zijwieltjes: zelf leren fietsen
Je weet vast nog wel hoe eng het was om voor het eerst zonder zijwieltjes te fietsen. Stel je voor dat je valt! Daar bedacht Peyton het volgende op: inklapbare zijwieltjes. Durf je het aan om zonder zijwieltjes te balanceren? Dan trek je je zijwieltjes met een hendeltje in. Vind je het toch te eng of ben je bang dat je valt? Dan laat je het hendeltje los en zakken de zijwieltjes weer naar beneden.
Golfbal warmhouder: lekker warme ballen
Eerst moet je even weten: Peyton is dol op het spelletje golf. Maar hij merkte dat zijn ballen minder ver gingen op een koude dag. De golfbal warmhouder is een soort isolerende koker om golfballen in te bewaren. Zo blijven ze warm als je aan het golfen bent. Waarom dat zo handig is? Door de koude lucht wordt een golfbal minder flexibel. Daardoor kun je ‘m minder ver slaan en stuitert de bal minder goed. Flexibele ballen stuiteren veel beter. Denk maar aan het verschil tussen een flexibele stuiterbal en een knetterharde bowlingbal.
Boeie: maar echt!
In de zee drijven boeien die informatie verzamelen over het weer. In de zee bij Florida, liggen ook veel van die zeeboeien. In dat gebied ontstaan veel tropische stormen op zee, en dankzij de boeien weten Floridanen waar en wanneer ze zo’n storm kunnen verwachten. Het enige probleempje: die storm moet maar nét langs een boei komen. Is dat niet zo? Dan komt het slechte weer alsnog onverwacht. Gelukkig woont Peyton ook in Florida en hij had weer een goed idee. Droneboeien. Die liggen niet vast op één plek, maar gaan juist op de weg van een storm liggen. Zo kunnen ze precies voorspellen wat een windhoos van plan is. Stormachtig slim Peyton!
Dropstick: nooit meer valsspelen
Dat Peyton een echte golffanaat is wist je inmiddels wel. Daarom bedacht hij nóg een golfuitvinding. Wanneer je een bal in het water slaat, mag je de bal gewoon uit het water halen en voor je neer leggen. Maar… hoe zorg je dat iedereen de bal even ver legt en niet stiekem vals speelt? Daar gebruik je Peytons dropstick voor. Die meet precies hoe ver je ‘m mag neerleggen. Vals spelen gaat zo niet meer.
Zandzakken zonder zand: licht en duurzaam
Zandzakken zonder zand…? Dat klinkt een beetje gek. Toch bedacht Peyton zoiets. Bij overstromingen wordt al zo lang als we ons kunnen herinneren gebruik gemaakt van grote zware zandzakken. Die werken prima, maar zijn superlastig te verplaatsen omdat ze zo zwaar zijn. Soms wel 20 kilo! Het ‘zand’ in Peytons zandzakken bestaat uit zout en polymeer: superlicht wanneer het droog is, maar super zwaar wanneer het in contact komt met water. Is de overstroming voorbij? Dan wacht je gewoon even tot de speciale zandzakken weer opdrogen en je kunt ze weer opnieuw gebruiken. Ook nog duurzaam dus!
Benieuwd naar welke uitvindingen andere kinderen hebben gedaan? Koop hier de laatste Zo Zit Dat. Of neem een abonnement! Misschien ben jij later dan wel de nieuwe Peyton Robertson!
Foutje gezien? Laat het ons weten!