De Ring van Vuur
Rondom de Grote Oceaan ligt een gebied dat De Ring van Vuur wordt genoemd. In deze 40.000 kilometer lange ‘ring’ zijn veel zogenaamde aardplaten te vinden. Dat zit zo: de aarde bestaat uit verschillende puzzelstukjes. Aardplaten of tektonische platen heten die. Ze verdelen de aardkorst in één grote puzzel. Maar het probleem met die puzzelstukken is dat ze bewegen. En alles wat erop staat beweegt mee.
Trilplaten
Aardplaten schuiven elke dag een beetje. Meestal merk je daar niets van. Je nagels groeien nog sneller dan dat een aardplaat beweegt. Maar wanneer er één plaat onder de andere schuift, gaat het goed mis. Door alle energie die er vrij komt, gaat de grond als een megatrilplaat tekeer. Gebouwen storten in, bruggen knappen als saté stokjes en alles ligt ineens ondersteboven. Gebeurt dit vlak bij of in de zee, dan spoelt er na zo’n trilling ook nog een mega-vloedgolf over het land. Een golf zo groot als een flatgebouw overspoelt dan het rampgebied.
Cascadegebergte
In de laatste 100 jaar zijn in alle verdachte gebieden in de Ring van Vuur wel van dit soort mega-aardbevingen geweest. Maar bij het Cascadegebergte aan de noordwestkust van Amerika is het al lang stil. Zo lang als het wordt bijgehouden zijn daar nog geen mega-aardbevingen geweest. Terwijl er in dit gebied drie aardplaten zijn die onder een andere proberen te kruipen. Hét ingrediënt voor een mega-aardbeving!
Laagjes aardbeving-bewijs
Een stel knappe koppen onderzocht de grond in het Cascadegebied. Ze ontdekten dat de grond uit verschillende lagen zand was opgebouwd. Tussen die laagjes kwamen ze laagjes zeezand tegen. Dat hoort daar niet! Waarschijnlijk kwamen die er terecht door vloedgolven die het gebied lieten overstromen. En zoals je net las, gebeurt dat vaak na een zware aardbeving.
Door slim rekenwerk wisten de wetenschappers dat er om de 243 jaar zo’n zandlaagje te vinden was. Daarom denken ze dat er ongeveer elke 243 jaar een allesoverspoelende mega-aardbeving plaatsvindt in dit gebied.
Japanse wijsheid
Aan de andere kant van de zee in Japan, houden ze al veel langer gegevens over aardbevingen en vloedgolven bij. In het jaar 1700 schreven Japanse geleerden dat het land overspoelde, maar ze hadden geen aardbeving gevoeld. Wetenschappers van nu denken dat ze hier een vloedgolf beschreven die door een aardbeving in het Cascade-gebied in gang was gezet. Die beving was zó extreem, dat de vloedgolf de hele Grote Oceaan over ging!
Aardbeving over datum
Zoals je ziet is het jaar 1700 al veel langer geleden dan 243 jaar. En omdat de zandlaagjes in de aarde ons vertellen dat er steeds zoveel tijd zit tussen mega-aardbevingen gaan de wetenschappers er vanuit dat dit gebied bijna aan de beurt is. Sterker nog, de aardbeving is al bijna 100 jaar over datum en kan elk moment toeslaan… Jaiks!
Benieuwd of we in Nederland ook zo’n giga-aardbeving kunnen verwachten? Je leest het nú in Zo Zit Dat. Koop het nummer los of neem een abonnement. Meer weten overnatuurgeweld? Check dan dit artikel over Max, hij werd geraakt door de bliksem. Schokkend!
Hoeveel aardbevingen denk jij dat er per dag/week/maand of jaar plaatsvinden op de aarde? Vul het in! Het antwoord vind je in Zo Zit Dat!
- Hoeveel aardbevingen vinden er elke dag/maand/jaar plaats?