ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Een lekker koekje lust Fred altijd wel, maar bij de vraag of ze ‘cookies wil accepteren’ twijfelt ze altijd even. Wat zijn dat eigenlijk? En wat doen ze? Fred zocht het voor je uit!

Cookies, kun je dat eten?

Het klinkt natuurlijk goed, cookies accepteren. Wie lust er nou geen cookie? Maar dit soort cookies zijn net iets anders dan waar je misschien het eerst aan denkt. Digitale koekjes kun je niet eten. Toch komt de naam cookie wel van échte koekjes. Dat zit zo. Als jij cookies op je telefoon of computer accepteert laten ze vanaf dat moment overal kleine kruimels achter, een beetje zoals Hans en Grietje in het sprookje. Jouw kruimelspoor is zichtbaar voor bedrijven. Zo kunnen ze precies zien waar jij bent geweest, wat je leuk vindt en waar je naar zoekt op Google.

Advertentieprofiel

Om iets met jouw kruimelspoor te kunnen doen, gebruiken bedrijven een handig trucje. Ze vangen al je kruimels op in één groot advertentieprofiel. Hier staat bijvoorbeeld in dat je laatst twee uur lang naar iemand hebt gekeken die een game aan het streamen was. In het advertentieprofiel komt dan te staan dat jij van gamen houdt. Heb je daarna naar de voetbaluitslagen bekeken? Dat wordt ook in je profiel opgeslagen. Een gamer die van voetbal houdt; die wil vast een voetbalgame spelen.

Digitale veiling

Zo’n profiel is dus ontzettend handig voor adverteerders, ze weten precies wat jij leuk vindt. Bedrijven moeten vaak per advertentie betalen, dus ze willen wel dat die gezien wordt door degene die het interessant kan vinden. Welke advertentie jij te zien krijgt, wordt bepaald op een soort digitale veiling. Als een bedrijf voetbalspellen verkoopt, willen ze na het zien van jouw advertentieprofiel heel graag in jouw app adverteren. Jij wilt misschien wel zo’n spel kopen! In sommige gevallen weten ze bij zo’n veiling zelfs precies waar je bent. Dat is nóg handiger voor de adverteerders. Reken maar dat de gamewinkel er veel geld voor over heeft om jou zijn reclame te laten zien als je dicht in de buurt bent.

Accepteren, of niet?

Cookies kunnen soms best handig zijn. Vooral de ‘functionele cookies’. Soms kun je ervoor kiezen om alleen die te accepteren. Dat is omdat sommige websites niet goed werken zonder cookies. Zonder een cookie kan een webshop bijvoorbeeld niet onthouden welk product jij ook alweer in je mandje had gestopt. Deze functionele cookies slaan niet zoveel informatie van je op als normale cookies. Krijg je de vraag of je cookies wilt accepteren maar twijfel je een beetje? Vraag dan altijd even of je ouders met je mee willen kijken.

De koektrommel legen

Na een tijdje zit je telefoon nog voller dan een overvolle koektrommel. Tijd om ’m te legen! Dat zorgt niet alleen voor meer privacy op je telefoon. Het kan er zelfs voor zorgen dat je telefoon wat sneller werkt. Hoe gooi je je cookies in de prullenbak? Dat lees je hieronder.

Op een Android telefoon

Stap 1: Open je browser en klik op de drie puntjes rechts bovenin en kies ‘instellingen’.
Stap 2: Klik op ‘privacy’ > ‘browsegeschiedenis wissen’ en vink aan: ‘Cookies, medialicenties en sitegegevens’.
Stap 3: Klik op ‘Gegevens wissen’.

Wil je je hele advertentieprofiel wissen, dan doe je dit:

Stap 1: Ga naar Instellingen op je telefoon.
Stap 2: Klik op Privacy
Stap 3: Scroll naar Advertenties en klik erop.
Stap 3: Klik op Advertentie-ID resetten.

Op een iPhone

Stap 1: Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Safari’ en kies  ‘Wis geschiedenis en websitedata’ > ‘Wis geschiedenis en data’.
Stap 2: Een iPhone bewaart nog meer data. Die verwijder je door naar ‘Instellingen’ > ‘Safari’ te gaan en dan voor ‘geavanceerd’ > ‘websitedata’ te kiezen. Tik op ‘Verwijder alle websitedata’

Elke maand lees je in Zo Zit Dat een nieuwe strip van Cyberwijzer. Hierin legt Fred je alles uit over de mysteries van het internet.

Psst… weet jij waar het woord wifi eigenlijk voor staat? Je leest het hier!