ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Heb jij het artikel Aan de plant in Zo Zit Dat 5 al gelezen? Dan weet je al een heleboel over plantaardig voedsel en of vegavlees nou eigenlijk gezonder is dan gewoon vlees. Maar wist je dat er ook echt vlees bestaat dat gemaakt wordt zonder dat er een dier geslacht wordt? Dat noem je kweekvlees.

Kweekvlees: vlees uit het lab

Vlees dat gemaakt wordt zonder een dier te slachten… kan dat?! Ja, echt! Hiervoor hebben wetenschappers met een klein prikje cellen uit de bil van een koe gehaald (die daar een verdoving voor kreeg). Die cellen hebben ze laten groeien in het laboratorium. Vervolgens werden dat spiervezels en daarvan maakten ze vlees. De eerste hamburgers zijn al uit het lab gerold.

Vlees wil groeien

Het prikje dat de koe krijgt, levert een stukje cellen op die in totaal niet groter zijn dan een sesamzaadje. Maar die cellen zijn wél heel slim. Het zijn zogenaamde stamstellen, en die hebben de eigenschap dat ze snel en flink willen groeien. Met één zo’n prikje kunnen ze uiteindelijk wel 10 duizend kilo vlees maken. Genoeg voor 80 duizend burgers!

In 10 weken kun je een hamburger ‘kweken’

Duur burgertje

Supersimpel dus, zou je zeggen. Maar toch liggen de gekweekte hamburgers niet in de supermarkt. Hoe zit dat? De belangrijkste reden is dat kweekvlees behoorlijk duur is om te maken. De allereerste hamburger kostte in 2013 250.000 euro om te maken. Een kwart miljoen! Inmiddels zijn er ook al wat goedkopere stukjes kweekvlees gemaakt, en de verwachting is dat ze over een poosje betaalbaar zijn.

Kweekvlees, eerst een wet kweken

Maar er is meer wat het moeilijk maakt. Namelijk: de wet. Kweekvlees is in Nederland nog niet officieel goedgekeurd, en dat duurt waarschijnlijk nog tot minstens volgend jaar. In Singapore zijn ze al een stapje verder. Daar worden de eerste gekweekte kipnuggets al verkocht!

Wat vind jij?

Veel mensen vinden het moeilijk te geloven dat ze op een dag hamburgers uit het lab eten. Maar wetenschappers kunnen inmiddels ook al kippenvlees, varkensvlees en zelfs leer namaken. Zou jij kweekvlees willen eten? Laat het weten!

Bekijk ook dit filmpje waarin nog eens wordt uitgelegd hoe kweekvlees gemaakt wordt.

Zo maak je kweekvlees video

 

 

 

Verder lezen over de andere onderwerpen die in Zo Zit Dat 5 staam én de winacties checken? Klik hier naar alle artikelen die bij dit nummer horen!

Foutje gezien? Laat het ons weten!