Familie van de marter
De wezel, de hermelijn en de boommarter zijn allemaal marterachtigen. Ze behoren dus tot dezelfde familie. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen. Lees goed mee en ontdek de verschillen! Gelezen? Test dan snel jouw kersverse marterkennis aan het eind van dit artikel.
Wezel
De wezel is de kleinste van het stel. Hij is ongeveer zo lang als een mensenhand. Een wezel heeft iets weg van een slanke, lange en snelle muis. Maar vergis je niet! Zijn nek is een stuk langer en hij lijkt vooruit te springen terwijl een muis rent of loopt.
Kronkelend lijntje
Een wezel is bruin en heeft een witte buik. De overgang tussen deze twee vachtkleuren is kronkelend en onregelmatig. Sommige wezels hebben
bruine vlekjes in de witte vacht bij hun mond en keel. De staart van een wezel is kort en helemaal bruin. Wil je meer lezen over de wezel? Check het dan nu in Zo Zit Dat 3.
Hermelijn
De hermelijn lijkt heel erg op de wezel. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen te ontdekken die je helpen om de twee uit elkaar te houden. Zo is de hermelijn wel anderhalf keer groter dan de wezel. Hij heeft ongeveer het formaat van een klein konijn.
Zwarte pluim
Daarnaast is ook de staart van de hermelijn langer. Bovendien is het puntje van zijn staart zwart en niet bruin zoals die van een wezel. In de winter kan de vacht van een hermelijn wit worden, maar het puntje van zijn staart blijft altijd zwart.
In ’t wit
In de winter ondergaat een deel van de hermelijnen een metamorfose. Ze worden helemaal wit. Hierdoor vallen ze in de sneeuw niet op. Ze zien er dan ook ineens heel anders uit dan de wezel. Het lijkt een compleet ander diertje. Sommige hermelijnen blijven in de winter trouwens wel gewoon bruin.
Buikje bedriegt nooit
Twijfel je of je een hermelijn of een wezel ziet? Dan kun je ook naar het buikje kijken. Een hermelijn heeft nooit bruine vlekjes op z’n buik, maar een wezel kan dat wel hebben. Om helemaal zeker te weten met welk diertje je te maken hebt, kijk je naar de scheidslijn tussen de bruine en de witte kleur van de vacht. Je las al dat die bij een wezel wat rommelig is, maar bij een hermelijn is-ie helemaal strak.
Weet je het nog steeds niet helemaal zeker? Dan kun je de oorrand checken. Die is bij een hermelijn helemaal wit. Bij een wezel kan de rand van zijn oren wel iets lichter zijn, maar die is nooit zo opvallend wit als bij een hermelijn.
Boommarter
Dan hebben we nog de boommarter. Dit dier is een stuk groter dan de wezel en de hermelijn. Hij is wel zo groot als een huiskat. Zou ‘m tegenkomen in het bos, dan is het verschil dus duidelijk te zien. Op een foto is het wat lastiger. Snel op zoek naar meer verschillen dus!
Van kop tot staart
In vergelijking met de wezel en de hermelijn, heeft de boommarter een spitserre kop en grotere oren. En kijk je naar zijn staart, dan zie je een behoorlijke pluisboel. Met deze lange, pluizige staart bewaart de boommarter gemakkelijk zijn evenwicht. Net als de wezel en de hermelijn is de boommarter bruin van kleur en heeft hij een witte buik. Ook op zijn buik zitten soms bruine vlekjes, net als bij een wezel. De pootjes en snuit van de boommarter zijn vaak iets donkerder bruin dan de rest van zijn lichaam.
Nóg een marter
Naast de boommarter bestaat er ook nog een steenmarter. Zij lijken erg op elkaar, maar leven op verschillende plekken. Een boommarter woont in het bos. Het liefst in (verrassing!) een boom. Een steenmarter woont in de buurt van bebouwing. Wil je beide marters toch uit elkaar kunnen houden? Kijk dan naar hun neus! De neus van een boommarter is zwart of bruin. Die van een steenmarter is roze.
Tijd voor een quiz
Ben jij nu een echte marterexpert en denk je de beestjes beter uit elkaar te houden dan wij? Test je kennis!
- Op welke afbeelding zie je een WEZEL?
- Op welke afbeelding zie je een BOOMMARTER?
- Een WEZEL is ongeveer even groot als:
- Een HERMELIJN is ongeveer even groot als:
- Een BOOMMARTER is ongeveer even groot als:
Heb je nog geen abonnement op Zo Zit Dat? Klik dan hier voor een voorproefje of hier om het blad te scoren!