ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Fred vertelt jou deze maand alles over wachtwoorden en hoe hackers deze kunnen raden. En daar valt veel over te leren! Wat zijn de meeste gebruikte wachtwoorden eigenlijk? Ontdek het hier!

Meest gebruikt

Denk jij bij al je wachtwoorden: HA! deze zullen ze nooit raden? Nou, je weet het nooit. Veel mensen gebruiken dezelfde wachtwoorden. De wachtwoorden zijn dan meestal lekker makkelijk te onthouden, maar ook makkelijk voor de hackers. Dit zijn een aantal van die meest gebruikte en slechte wachtwoorden. 123456 is al jaren het meest gebruikte wachtwoord. Ook het woord ‘password’, wat wachtwoord betekent, wordt door veel mensen gebruikt. Niet slim! Want deze worden snel geraden.

Don’ts: simpele reeksen

Niemand wil dat hackers hun wachtwoord kunnen kraken! Welke dingen moet je vooral niet doen? Een reeks letters en cijfers is al niet zo slim. Denk aan 123 en ABC, dit zijn wachtwoorden die zo te raden zijn. Voor hackers al helemaal appeltje eitje. Ook de woorden wachtwoord en password kun je beter overslaan. Nog een slimme tip. Gebruik niet voor elke app of site dezelfde inloggegevens. Dat maakt het een stuk ingewikkelder voor cybercriminelen om verschillende accounts open te breken.

Do’s: lang, langer en langst

Wat is dan wél een goed idee? Maak je wachtwoord lang en ingewikkeld, met letters cijfers, symbolen, hoofdletters en kleine letters, spaties en punten. De enige voorwaarde is dat je het goed kunt onthouden. De tip van Fred in deze aflevering is: bedenk een zin die voor jou heel logisch is en voor anderen totaal niet. Iedereen heeft toch wel iets geks? Maak daar gebruik van. Zoiets als: Ik ben dol op Zo Zit Dat en apen met @penstaartjes.

Een beetje hulp

Vind je het lastig om een goed wachtwoord te verzinnen? Je kunt ook een wachtwoordgenerator gebruiker. Hierbij bepaal je zelf de wachtwoordlengte en ook of je er tekens, cijfers en letters in wilt hebben of niet. Hierna bepaalt de wachtwoordgenerator jouw nieuwe wachtwoord. Zo heb je snel en makkelijk een lastig te kraken wachtwoord!

Masterkrakers

Ben jij benieuwd hoe lang een slimme hacker erover doet om een wachtwoord van zes tekens te kraken? Je leest het deze maand in de strip CyberWijzer in Zo Zit Dat! Heb jij ‘m nog niet thuis ontvangen? Je scoort ‘m hier!

In de vorige aflevering vertelde Fred jou meer over wifi. Check het hier!