Vrijwilliger Karlijn vertelt
Q: Waarom ben jij vrijwilliger bij de dierenambulance?
“Ik studeer zelf toegepaste biologie, dus ik moest onderzoeken doen in het asiel. Vanuit dat punt ben ik gaan kijken hoe ik dieren op een andere manier kon helpen. Toen ontdekte ik de dierenambulance van de Dierenbescherming. Je hebt hier geen opleiding voor nodig, maar je moet wel goed met dieren én mensen om kunnen gaan.”
Q: Hoe ziet een dierenambulance rit eruit?
“Elke rit is anders. Wist je dat het in de zomer vaak veel drukker is dan in de winter? Dat komt doordat er meer mensen buiten zijn waardoor er dus meer meldingen worden gemaakt.”
Q: Waarom is het belangrijk dat het werk van de dierenambulance wordt laten zien?
“Er is denk ik best weinig bekend over de dierenambulance in het algemeen. Mensen kunnen veel van dit programma leren en zich bewust worden van ons werk.”
Q: Hoe heb je de BN’ers voorbereid op dit werk?
“We hebben per situatie uitgelegd hoe we te werk gaan en hoe zij kunnen helpen. Het belangrijkste is dat de BN’ers weten dat, als ze iets niet willen doen, dit ook niet hoeft! Het is ook lastig werk. Bijvoorbeeld wanneer wij bij mensen komen die alleen nog een dier in hun leven hebben, dat dan overleden is. Dan voelt het eigenlijk alsof jij het lichtpuntje van hen wegneemt.”
BN’er Jill Schirnhofer was vrijwilliger
Q: Waarom wilde je graag meedoen aan het programma?
“Ik ben een echte dierenvriend! Dit is wel een van de hoofdredenen waarom ik heb meegedaan. Ook was ik heel benieuwd naar het werk. Ik wist bijvoorbeeld niet dat het alleen maar vrijwilligerswerk is. Door dit ambulancewerk te laten zien, leren mensen hier veel meer over!”
Q: Hoe heb je je hierop voorbereid?
“Ik wist niet dat het werk ook mentaal zwaar zou zijn. Ik dacht alleen aan de lieve diertjes, maar zo’n rit kan ook best heftig zijn. Zo kregen we een melding over een dode vos. Ik hoopte heel erg dat het vals alarm was! Maar helaas was het waar, en wij moesten het beestje weghalen.”
Q: Wat heb je van de vrijwilligers geleerd?
“Ik liep mee met Carine en Willem-Jan van de dierenambulance in Almere. Carine liet mij zien dat je met vrijwilligerswerk echt het leven van mensen kan veranderen. Zij was zelf zo positief, terwijl ze ook wel echt veel moeilijke dingen meemaakt.”
Q: Wat zul je nooit meer vergeten van dit avontuur?
“Een heel droevig verhaal dat Willem-Jan mij vertelde over een hond die een kindje uit het water wilde redden. Het ging mis en ze verdronken beiden. Omdat de baas van de hond geen begrafenis kon betalen heeft de vrijwilliger geld ingezameld. Daarom is het ook zo belangrijk dat je met dit programma leert wat de dierenambulance doet voor dieren én mensen.”
Het programma
‘Op de dierenambulance met…’ is te zien vanaf maandag 8 februari om 18.15 uur bij de EO op NPO Zapp. In totaal rijden er bijna 30 BN’ers mee als vrijwilliger bij de dierenambulance van de Dierenbescherming. Kijken dus!