ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In Zo Zit Dat 1 lees je over de top 3 van eenzame eilanden. Deze eilanden liggen superafgelegen! Maar wist je dat er heel dichtbij ook een eenzaam eiland te vinden is. Het heet Griend en is heel bijzonder.

Griend? Nooit gezien!

Griend is een kleine zandplaat. Deze zandplaat ligt ongeveer twaalf kilometer van het eiland Terschelling. Gewoon in de Waddenzee dus. Ze maakt een deel uit van de Grienderwaard. Het eiland ligt niet alleen vlak bij Terschelling, maar is ook echt onderdeel van de gemeente.

Van bèèèh naar blub

In de middeleeuwen was het een bezige bedoening op Griend, dat toen nog Stedeke Grint of Gryn genoemd werd. Het was een heerlijk eiland voor boeren en schapen om op te leven. Veel te grazen! Maar de schapen stonden steeds vaker met hun poten in het water door de grote golven en het stijgende water. Het eiland overspoelde langzaam en in 1287 was er zo’n grote vloedgolf dat het eilend bijna helemaal kopje onder ging.

Verplaatsing

Ondertussen was er ook nog wat anders aan de hand. Het eiland verplaatste zich langzaam in oostelijke richting. Da’s niet zo gek als het klinkt. Doordat de wind en waterstroom vooral van het westen naar het oosten gaat wordt de westkant van alle Waddeneilanden steeds een stukje kleiner. Er spoelt steeds wat verder water overheen. Maar aan de oostkant komt er steeds meer land bij. Hier is de stroming juist minder snel waardoor er een zandplaat ontstaat. Alle waddeneilanden wandelen dus langzaam maar zeker richting het westen. Griend was destijds alleen niet beschermd met dijken waardoor het eilandje bijna helemaal verdween. Inmiddels is het eiland versterkt met dijken en dammen. Zo is dit natuurmonument van de ondergang gered.

Griend nu

Zo druk als het op ’t eiland was in de middeleeuwen, zo stil is het er nu. De enige mensen die er mogen komen zijn vogelwachters en natuuronderzoekers. Zij zorgen ervoor dat Griend gezond blijft. Zo hebben ze er jarenlang geprobeerd om zeegras aan te planten, met succes! Daardoor wordt het eiland sterker en kunnen en wordt het een thuis voor steeds meer verschillende dieren. 

Vogels de baas

Nu mensen er al jaren wegblijven en het met de natuur steeds beter gaat, is er één soort die zich helemaal thuis voelt op Griend: de vogels. Het allerbijzonderst: de grootste kolonie van grote sternen in West-Europa verstigde zich op Griend. Er broeden jaarlijks wel 10.000 paren van deze soort op het eiland! De vogel behoort tot de familie van zeevogels en lijkt wel wat op een meeuw. De grote stern is een echte kustvogel en broedt dan ook graag op zandplaten met een beetje begroeiing. Alles wat de vogel eet zwemt lekker rond het eiland!

Ben jij nu wel erg nieuwsgierig geworden naar het eiland Griend? Je kunt een virtuele wandeltoer maken over de zandplaat. Je vindt ‘m hier, veel plezier!

Enne… heb jij je wel eens afgevraagd: hoe versieren vogels elkaar? Lees het hier!