ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de nieuwe Zo Zit Dat zit een te gekke poster van deze eigenwijze zeeschildpad. Maar oh… wat doet hij?! Geen zorgen, het is niet wat je lijkt. Schildpadden hebben geen vingers, dus zijn middelvinger opsteken is onmogelijk. Wat hij wel doet? Lees snel verder!

Opgeheven vingertje

Zeeschildpadden hebben dus géén handen, laat staan middelvingers die ze kunnen opsteken. Deze schildpad zwemt dus gewoon. De foto is precies het goede moment genomen om je voor de gek te houden. Zeeschildpadden hebben wel héél handige poten. En daarmee kunnen ze van alles.

Puike poten

Met hun vier flipperachtige poten sjezen zeeschildpadden door het water. Ze kunnen een snelheid bereiken van wel 35 kilometer per uur. Dat is sneller dan een auto door jouw straat heen rijdt. Tijdens het zwemmen gebruikt hij zijn achterpoten als stuur. De voorpootjes van de schildpad kunnen een andere truc. Die gebruiken ze om voedsel mee af te scheuren. Het eten houden ze vast met hun mond, en met de voorpootjes snijden ze er stukken af. Keurig!

Graven

Er is nog iets wat zeeschildpadden goed kunnen en dat is graven. Dat doen ze op het strand als het tijd is om eieren te leggen. Alle zeeschildpadden worden aan land geboren en zodra ze uit hun ei komen, kruipen ze richting de zee. Daarbij komen hun pootjes al goed van pas.

Een zeeschildpad kan wel 240 cm groot worden. Dat is groter dan dat jij bent!

Bedreigd

Elk jaar belandt er 8 miljard kilogram aan plastic in de oceaan. Deze duizelingwekkende hoeveelheid kun je vergelijken met tien olympische zwembaden vol plastic per uur! Voor de zeeschildpad is dit een erg groot probleem. Die ziet een plastic zakje aan als een sappige kwal (zijn lievelingskostje!) of hij komt vast te zitten in een vissersnet. Wil jij wat doen? Ga dan vooral de straat op met een opruimknijper en berg al het afval keurig op in de prullenbak. Wist je dat je zo’n knijper bij veel gemeentes gratis kunt ophalen? Succes!

Over schildpadden gesproken: heb jij je weleens afgevraagd waarom een landschildpad zo sloom is? Lees het hier!

Foto: Mark Fitzpatrick with their picture Terry the Turtle flipping the birth