ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de nieuwste Zo Zit Dat ontmoet jij wiskunde-wonder Ionica Smeets. Zij laat zien dat er in heel veel getallen supercoole trucjes zitten. Zo leert ze je hoe je razendsnel ontdekt of een getal voorkomt in de tafel van 3. Leer in dit artikel nog meer supersnelle rekentrucjes. Wedden dat je jouw juf of meester verbluft met je tafel-skills?

De eerste rekentrucjes ken jij waarschijnlijk al: alle getallen zijn deelbaar door 1 en alle even getallen zijn deelbaar door 2 (een even getal eindigt op een 0, 2, 4, 6 of 8). Van Ionica leerde jij in Zo Zit Dat hoe je ontdekt of je een getal door 3 kunt delen, dus door naar de 4. Nu wordt het iets lastiger…

Delen door 4

Voor dit trucje moet je de tafel van 4 al goed kennen. Een getal is namelijk deelbaar door 4 als de laatste twee cijfers deelbaar zijn door 4. Een voorbeeld: 73920 is deelbaar door 4, want 20 : 4 = 5 (en 4 x 5 = 20). En dan kun je dus ook vliegensvlug zien dat 872245319212 deelbaar is door 4, want de laatste twee cijfers vormen de 12 en die komt voor in de tafel van 4!

Delen door 5

Of je een getal kunt delen door 5, kun je in één oogopslag zien. Dat kan namelijk als het getal eindigt op een 0 of een 5. Simpel!

Delen door 6

Om te ontdekken of een getal deelbaar is door 6 moet je twee eerdere rekentrucjes combineren. Een getal is namelijk deelbaar door 6 als je het door 2 én 3 kunt delen. Hiervoor gebruik je het trucje van Ionica en check je of het een even getal is.

Delen door 7

Nu wordt het echt ingewikkeld. Neem bijvoorbeeld het getal 1624. Hoe ontdek je of dat deelbaar is door 7? Voor dit trucje moet je flink wat stappen doorlopen:

– Verdubbel het laatste cijfer van het getal: het dubbele van 4 is 8.
– Trek dit af van de overige cijfers: 162 – 8 = 154
– Verdubbel weer het laatste cijfer: het dubbele van 4 is 8.
– Trek dit weer af van de overige cijfers 15 – 8 = 7.
– 7 is deelbaar door 7, dus 1624 ook!

Heeft een getal veel meer dan 4 cijfers, dan moet je de bovengenoemde stappen net zo vaak doen, tot je op een getal uitkomt met maar twee cijfers. Bij kleine getallen werkt dit trucje vaak niet. Maar dan kun je weer iets anders proberen, neem bijvoorbeeld 161. Doe het laatste getal keer 5 en tel dat bij het getal dat de eerste twee cijfers vormen op. Dus: 1 x 5 = 5 en dan 5 + 16 = 21. En 21 is deelbaar door 7, dus 161 ook!

Delen door 8

Voor dit trucje moet je de tafel van 8 wel héél goed kennen. Stel je hebt het getal 7629136. Dit is deelbaar door 8 als het getal dat je kunt maken van de laatste 3 getallen ook deelbaar is door 8. En? Weet jij of 136 deelbaar is door 8? Ja, dat kan! Dus dat supergrote getal kun je ook delen door 8.

Delen door 9

De laatste twee trucjes zijn weer supersimpel. Een getal kun je delen door 9 als alle cijfers in het getal bij elkaar opgeteld ook deelbaar is door 9. Neem het getal 297. 2 + 9 + 7 = 18. En dat getal is deelbaar door 9. Makkie!

En het laatste trucje zal je niet verrassen: alle getallen die eindigen op een nul kun je delen door 10.

Wie ga jij het eerst verpletteren met jouw knettergoeie tafel-skills? Of met ’n supercool proefje?

Foto Ionica: Elisabetta Citterio