ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de nieuwe rubriek DIY vind je deze maand een supervet proefje. Hiermee maak je zelf borrelende lava! Hoe zit dat eruit? Enne… hoe werkt het precies?

Zo doe je het

Eerste verzamel je de benodigdheden: een groot glas, zonnebloemolie, water, (rode) kleurstof en een bruistablet. Nu je alles bij elkaar hebt kun je beginnen met de stappen. Hieronder vind je de stappen in het kort, een iets uitgebreidere uitleg vind je in Zo Zit Dat 1.

Vul het glas met 2/3 zonnebloemolie en 1/3 water. Druppel hierna de (rode) kleurstof in het glas en laat dit oplossen. Pak nu de bruistablet en laat hem in het glas vallen. Wat gebeurt er?

Het eindresultaat

Vet hé. Zo komt het er dus uit te zien! Je ziet de belletjes omhoog gaan, als een soort lava bubbels! Tof, maar hoe kan dit eigenlijk?

Hoe zit dat? Nou, zo!

De twee vloeistoffen, water en olie, hebben een verschillende dichtheid. De dichtheid van water is groter dan die van olie. Dat betekent dat een liter water meer weegt dan een liter olie. Het water blijft daardoor onder in het glas zitten en de olie drijft erop.

De bruistablet, die jij in het mengsel heb gegooid, reageert met het water. Er ontstaan allerlei belletjes dankzij het koolzuurgas dat vrijkomt door het water. De belletjes bubbelen zo hard, dat ze dwars door de olie heen schieten. Olie heeft weer een heel andere samenstelling dan water. Dat reageert lang niet zo hevig op het gas. Het is net borrelende lava!

Koolzuurgas

Koolzuurgas zit ook in veel frisdranken. Jij kent dat als prik. Koolzuurgas ontstaat wanneer koolstofdioxide, ook wel CO2, wordt opgelost in een vloeistof.

Nog meer proefjes doen? Klik hier!