ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In Zo Zit Dat 13 lees je heel wat beestachtige gore dierengewoontes. Zo plast een kapucijnaapje over z’n handen en spuugt een pad z’n hele maag uit als hij iets verkeerds eet. De stormbandpinguïn komt in deze Zo Zit Dat niet aan bod, maar die heeft er ook een handje van. Hij schiet zijn stront schaamteloos in de rondte!

Een stormbandpinguïn spuit zijn poep alle kanten op. En hard ook, want de poepspetters landen gemakkelijk zo’n halve meter verderop! Of op een soortgenoot die een stukje verder staat. Pinguïns kijken er niet raar van op als ze weer eens onder gepoept worden. Wat een intense stank moet er rond deze dieren hangen!

Luilak

Waarom loopt deze vieslak niet even weg om z’n darmen te legen? Dit doen ze om hun eieren te beschermen. Als een pinguïn tijdens het broeden van een ei wegloopt, kan dat namelijk gestolen worden of kapotgaan. En heb jij ooit een pinguïn met een pamper gezien? Juist! Er zit dus niks anders op dan in het rond te poepen.

Voordeel

Maar… waarom schiet de stormbandpinguïn zijn kak zo ver weg? Waarschijnlijk doet-ie dat omdat hij zijn poep zelf vies vindt. Hij wil z’n ei en zichzelf het liefst schoon houden. Bovendien heeft zijn leefomgeving er ook voordeel van. In de pinguïnpoep zit veel stikstof en dat is voedsel voor planten. Die groeien supergoed op de poep.

Nadeel

De stikstof uit de pinguïnpoep wordt door bacteriën in de bodem omgezet tot lachgas. En dat is een broeikasgas. Een grote hoeveelheid van dit gas is niet goed voor het klimaat. Gelukkig kakken de pinguïns er (nog) niet genoeg van uit om wereldwijd het klimaat te beïnvloeden. Maar het poepfestijn levert wel een mooi kunstwerkje op, als je de kolonie vanuit de lucht bekijkt…

Zo’n poepschietende stormbandpinguïn moet je zien! Wat een mazzel: hier vind je een filmpje.

pinguinpoep

Pinguïns zijn handiger dan je denkt, ze maakten ooit selfies met de camera die een onderzoeker achterliet. Bekijk ’t hier!