ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Stel: jij bent lekker aan het knippen en plakken en de lijm raakt op… Hoe plak je nu verder? Maak supermakkelijk zelf lijm met melkpoeder. Pak de spulletjes er bij en lijmen maar!

Dit heb je nodig

– Twee eetlepels melkpoeder
Water
– Een koffiefilter
Een eetlepel azijn
Halve theelepel bakpoeder
– Twee plastic bekertjes
Koffiekopje
– Roerstokje (die je mag weggooien)
Twee lege velletjes papier.

Zo doe je het

Nu je alles bij elkaar hebt gepakt, kun je beginnen met het maken van de lijm.

Stap 1: Vul het koffiekopje met water.
Stap 2: Gooi nu twee eetlepels melkpoeder in het water en wacht tot het is opgelost. 

Waarom melkpoeder en niet gewone melk? Met gewone melk kan het ook, maar hierbij moet je alle hoeveelheden heel precies afmeten en de melk verwarmen op het vuur. Met melkpoeder is het dus een stuk makkelijker!

Stap 3: Doe er een eetlepel azijn bij. Roer dit goed door elkaar! Het melkpoeder reageert met het zuur van azijn.
Stap 4: Als je het goedje flink geroerd hebt, hang je eerst een koffiefilter in een plastic bekertje. Giet hier voorzichtig het mengsel uit het koffiekopje in.
Stap 5: Nu is het even wachten totdat alle vloeistof uit het filter in de beker is gedruppeld… Nu al de vloeistof in de beker zit, kun je het filter eruit halen en deze voorzichtig open scheuren. Zie je de klonten aan het filter?

Die zijn ontstaan door de reactie van het melkpoeder met de azijn. Het zijn eiwitklontjes. Eiwit is niet alleen het wit van een ei, maar ook een ander woord voor proteïne. En dat is een voedingsstof dat in veel eten en drinken zit, zoals melk!

Stap 7: Schraap deze klonten van het filter af en doe ze in een schoon plastic bekertje.
Stap 8: Doe hier nu een halve theelepel bakpoeder bij en roeren maar! Door het bakpoeder worden de eiwitklontjes zacht. Zo wordt je lijm goed smeerbaar.

En voilá, je hebt zelf lijm gemaakt. Test het maar eens uit op de papiertjes! En… blijft jouw melklijm goed plakken?

Langer gebruiken

Je kunt de lijm bewaren zodat je dit later ook nog kunt gebruiken! Zoek een oude jampot of een andere pot met een goedsluitende deksel. Doe de lijm in het potje en draai de deksel er stevig op. Bewaar de pot in de koelkast, zodat het minder snel gaat rotten. Omdat er melkpoeder in jouw lijm zit, is het zaak om jouw lijm zo snel mogelijk te gebruiken. Zo krijgen schimmels geen kans om jouw experiment te verpesten!

Meer ontdekken? Check hier hoe je geheimschrift maakt met melk of hoe je een echt melk kunstwerk kunt maken!