ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meer dan twee jaar hebben bouwers keihard gewerkt, maar het is zover! Vlak bij de Poolse hoofdstad Warschau is dit weekend het diepste zwembad ter wereld geopend. Het zwembad is maar liefst 45,5 meter diep. Dat is net zo groot als een gebouw met 15 verdiepingen, maar dan ónder de grond. Waarvoor wordt dit zwembad eigenlijk gebruikt?

Het diepste zwembad ter wereld heeft de naam ‘Deepspot’, wat ‘diepe plek’ betekent. Hier trainen duikers hun duiker-skills. De makers hebben er alles aan gedaan om de duikspot zo echt mogelijk te maken. Zo ligt er een scheepswrak in en de duikers kunnen donkere tunnels met grotten en ruïnes in zwemmen. Niet alleen hobbyduikers maken gebruik van het bijzondere zwembad. Ook de brandweer en het leger wagen een duik voor oefeningen.

Kopje onder in Deepspot

Mooie vissen en koralen zullen de duikers hier niet tegenkomen. Wat wel? Ga zelf een kopje onder in het zwembad met deze fotoserie (dit artikel gaat door onder de foto’s!).

diepste zwembad

Omdat het zwembad superdiep is, zit er ook héél veel water in. Er zit namelijk zo’n 8.000.000 liter water in! Dat is meer dan het aantal liter water in 20 normale zwembaden.

Voor iedereen

Iedereen die ouder is dan 10 jaar en wil leren duiken of z’n skills wil verbeteren, kan het Poolse zwembad bezoeken. Omdat Deepspot een trainingscentrum is, is het open. Ook al zijn de andere zwembaden in Polen gesloten vanwege het coronavirus. Maarre… het is wel meer dan 10 uur rijden en een kaartje voor een beginner kost 85 euro. Misschien moet je dus eerst even sparen (of je ouders héél lief aankijken).

Droge duik

Het water is iets warmer dan normale zwembaden, waardoor een wetsuit niet eens nodig is. Het zwembad is tot 12 uur ‘s nachts open, dus ook ‘s nachts kun je een frisse duik nemen. En als je helemaal geen zin hebt om te zwemmen, kun je ook door de onderwatertunnels lopen of door de vele ramen gluren om andere duikers te bekijken!

Recordhouder

Heel lang zal het zwembad in Polen het record van diepste zwembad niet behouden, want in Engeland wordt er hard gebouwd aan een nóg dieper zwembad! Die wordt maar liefst 50 meter diep en opent in 2021 de deuren. Dit zwembad krijgt de naam ‘The Blue Abyss’, wat je kunt vertalen als ‘het blauwe bodemloze’. Zo diep wordt het!

De Deepspot is het diepste zwembad ter wereld, maar niet het grootste zwembad ter wereld. Die ligt namelijk in Chili. Bekijk ‘m hier!

Alle foto’s in dit artikel komen van de Facebookpagina van Deepspot.

diepste zwembad